Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/donajulia

Marketing

Dvadeseti arronidessement

I posljednji.

Zanimljivo je, u stvari, koliko se može izdvojiti iz XXeme arr. a da on ipak nije toliko turistički atraktivan, niti nešto posebno "sređen".

Naime, ovim arr. protječe recimo linija metroa br. 11 - značajna je po tome što je to prva podzemna linija uopće, najkraća je, a inicijativu za gradnju podzemne željeznice u Parizu dao je nitko drugi nego kralj Aleksandar. U to ime, napravljen je spomenik njemu u čast (u Bulonjskoj šumi).

U (re)izgradnji je prste imao, naravno, i Haussmann. Dok on nije odlučio "raščistiti" područje, napraviti bulevare i zgrade, ovo je područje bilo, u stvari, spoj triju područja - sela: Belleville, Menilmontant i Charonne.

U Belleville je rođena i Edith Piaf, kako legenda kaže, ispod jedne ulične lampe u ulici Belleville, na broju 72. Rođena je u prosincu 1915, u toj je ulici i propjevala prvi put, i svojim malim tijelom a velikim glasom je iznijela duh dvadesetog stoljeća.

Porijeklo njenih roditelja (majka - talijanska pjevačica, otac - ulični akrobat, jedna baka alžirskog podrijetla, druga baka tipična Francuskinja), kroz Edith možemo upoznati i XXeme arr.

To je kvart radničke klase (u onom starinskom smislu te riječi), i današnje stanovništvo (kao i deseteljećima prije) je mješavina imigranata (Vijetnam, Alžir) i umjetnika.

Globalno gledano, to je jedan ugodan arr., točnije rečeno, ni ugodan ni neugodan, iako nije prosječan, možda radi svoje povijesti, možda radi atmosfere ili nečeg trećeg.

Ali definitivno ima točku koja horde turista privlači u svoj dio, iako nije ni blizu centru grada i udaljen je od ostalih znamenitosti. To je, naravno, groblje Pere Lachaise. Groblje najveće u Parizu, sa najpoznatijim "stanovnicima" koji su pokopani u njemu. Horde i horde ljudi hrli posjetiti svoje idole. Trebam li spominjati da je Jim Morrison pokopan tamo?

I naravno, Piaf. Jer ona, ma koliko da je putovala, zaokružila je svoj život u obožavanom kvartu. I lijepo nam je predstavila priču od dvadesetom, ujedno i posljednjem kako rekoh, arrondissementu.

Nadam se da su vam ove informacije, ma koliko bile plastične, pomogle. sretan







Povratak na: Arrondissements de Paris



Post je objavljen 12.05.2010. u 14:10 sati.