Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA UNATOĆ RECESIJI I DALJE ĆE PRATITI I FINANCIRATI VATROGASCE U ŽUPANIJI

SVETI IVAN ZELINA
Piše: Damir Marenić

Sjednicu Skupštine održala je, u Svetom Ivanu Zelini, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije. Lani su vatrogasci udruženi u ovu zajednicu imali 1615 intervencija, najviše otkad je osnovana. Na najviše požara i tehničkih intervencija izašli su velikogorički vatrogasci.

Image and video hosting by TinyPic

Gradska vijećnica u Svetom Ivanu Zelini bila je puna delegatima vatrogasne zajednice županije zagrebačke. Naime 06.svibnja svoju 18.redovnu Skupštinu održala je vatrogasna zajednica županije zagrebačke. Pozdravnu riječ delegatima i gostima uputio je predsjednik VZŽZ-a Stjepan Ptiček te predložio Radno predsjedništvo u sastavu Stjepan Ptiček, Željko Lisičak te Vladimir Domin koje je jednoglasno prihvaćeno.

Dnevni red ove skupštine sastojao se od 10 točaka a prezentaciju i podnašanje izvješća o radu Zajednice predstavio je tajnik/zapovjednik Josip Novosel koji je naglasio da je izvješće napravljeno na temelju podataka i ocjena iz izvješća koje dostave društva i zajednice. Iz izvješća je vidljivo daje u vatrogasnu zajednicu zagrebačke županije udružene vatrogasne zajednice 9 gradova, 18 općina te 7 samostalnih DVD-a . Također u Zajednicu su udruženo i 6 DVD-a u gospodarstvu te 4 javne vatrogasne postrojbe (Samobor, Zaprešić, Ivanić-Grad i Velika Gorica). Ono što je malo zabrinjavajuće je neodržavanje godišnjih skupština u prošloj godini, poput VZO Preseka i DVD-a Pokupsko ali ne zbog provođenja mjera zaštite od požara,koliko zbog cjelokupnog rada vatrogasnih udruga. Pritom se misli na edukaciji mladih i odraslih,društvenog rada te sportskih vatrogasnih natjecanja.

Što se tiče osposobljavanja u 2009.godini na tečajevima su osposobljeni vatrogasci za vatrogasna zvanja, najviše njih za zvanje vatrogasac (416) te vatrogasac 1.klase (304), dok je u osposobljavanju za specijalnosti najviše polaznika završilo za rad sa dišnim aparatima (71) .

Krajem svake godine županijska zajednica organizira stručne izlete sa stručnim predavanjima za članove zapovjedništva i predsjedništva. Nakon 2005.godine i posjet Vukovaru i Iloku, 2006. godine Istarska županija i posjet kampu Fažana, 2007.godine posjet Kornatima,Splitskoj i Šibenskoj županiji, 2008.godine i posjet otoku Rabu te 2009.godini i posjetu Korčuli. Na svim stručnim izletima bila su aktualna predavanja koje su bitne za vatrogastvo.

Prošle godine održana je i združena vježba pod nazivom „Pisarovina 2009“ gdje je tema vježbe bila zaštita i spašavanje u slučaju nastanka potresa i posljedice potresa na području zagrebačke županije a na kojem su sudjelovali stožer DUZS zagrebačke županije, Eko stožer zagrebačke županije VZZŽ, područni ured za zaštitu i spašavanje Zagreb, VZO Pisarovina, VZG Jastrebarsko, HGSS, Policijska postaja Jastrebarsko, Dom zdravlja zagrebačke županije,hitna pomoć i vodopravni inspektor.

U 2009. Godini na području zagrebačke županije bilo je 1615 intervencija,od čega 950 požara, 584 tehničkih intervencija te 81ostale intervencije. Također bilo je 1830 prijevoza pitke vode. Ovo su podaci bazirani na dostavi podataka vatrogasnih zajednica i DVD-a . Najviše intervencija bilo je na području VZG Velika Gorica (309) i Zaprešića (244), a iz tabela je vidljivo da je najviše intervencija u mjesecu ožujku (406) dok je „najmirnije“ u siječnju (140). U segmentu Dislokacije , vatrogasci zagrebačke županije sudjelovali su na dislokacijama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji :poluotok Prevlaka, Splitsko- dalmatinskoj županiji: otoci Lastovo, Vis i Veliki Drvenik, Šibensko-kninska županija : Tisno te Zadarska županija: Ražanac

U organizaciji VZZŽ-a te domaćinstvo VZG Samobor održano je županijsko vatrogasno natjecanje djece i mladeži na gradskom stadionu. na natjecanju je nastupilo 101 ekipa , od toga 43 ekipe dječaka, 30 ekipa djevojčica, 20 ekipa muške mladeži te 8 ekipa ženske mladeži. Pobjednici po kategorijama su bili : DVD Veliki Brezovec (djeca muški), DVD Ježevo (djeca ženski), DVD Mraclin (mladež muški) i DVD Jalševec Breški (mladež ženski), također je održan i 11.susret vatrogasne mladeži republike Hrvatske i Slovenije a domaćin je bio DVD Kuče. Na Olimpijadi nastupile su ekipe DVD-a Paukovec i Deanovec u kategoriji MA, DVD Jalševec Breški u kategoriji ŽA, te DVD Jalševec Breški u kategoriji MŽ. Rezultati su više nego odlični, državni prvak DVD Paukovec osvojio je 6.mjesto, DVD Deanovec 11.mjesto od 50 ekipa, članice DVD Jalševec Breški su osvojile drugo mjesto u konkurenciji 22 ekipe dok je mladež DVD-a Jalševec Breški u konkurenciji 8 ekipa osvojila drugo mjesto.

U Financijskom dijelu VZZŽ uprihodila je ukupno 3.780.338,64 kune što je u odnosu na 2007. Porast za milijun kuna a rezultat je aktivnosti vatrogasaca na području županije te uključivanje zagrebačke županije u sufinanciranje nabavke novih vatrogasnih vozila. Inače VZZŽ pridaje veliku pozornost nabavci vatrogasne opreme te se u tu svrhu izdvajaju značajna financijska sredstva. Već petu godinu provodi se program 200+200=50% što je dalo odlične rezultate, pogotovo za male i siromašne sredine.


Image and video hosting by TinyPic

Sva izvješća koja su dobila suglasnost Nadzorne komisije na čelu sa Miroslavom Abramovićem jednoglasno su prihvaćena od skupštinara. Također je jedna od točak bila izmjena i dopuna sadašnjeg Statuta, te nakon prezentiranje prijedloga promjena za riječ se javio Zvonimir Novosel Dolnjak te predložio da se prijedlog statuta prihvati te da se na sljedećem sastanku predsjedništva donese pročišćeni tekst . Prijedlog Statuta je jednoglasno prihvaćen kao i prijedlog g.Novosela Dolnjaka.

U pozdravnoj riječi gostiju skupštini su se obratili zamjenik župana zagrebačke županije g. Rudolf Vujević, gradonačelnik grada Sveti Ivan Zelina g. Vlado Žigrović , načelnik HVZ-a Željko Popović te predsjednik udruge profesionalnih vatrogasaca u gospodarstvu RH g. Branko Čerkez. Rudolf Vujević naglasio je jako dobru suradnju županijske vatrogasne zajednice i zagrebačke županije te izrazio veliko zadovoljstvo što su zajedničkim snagama opremljene vatrogasne zajednice i društva te da će se unatoč recesijskim mjera nastaviti trend praćenja vatrogastva na području zagrebačke županije. Gradonačelnik Žigrović je ponosan na vatrogasce VZG Sveti Ivan Zelina te činjenicu da državni prvaci dolaze iz ovog grada, što se u zelinskom vatrogastvu radi, što zelinsko vatrogastvo ima tradiciju te da će Grad i dalje biti uz svoje vatrogasce. Na kraju je zamolio županijsku vatrogasnu organizaciju da u svojim mogućnostima pomognu u radu vatrogasaca sa područja VZO Bedenica.

U kratkim crtama Načelnik HVZ-a Željko Popović osvrnuo se na nedavne posjete najvišem državnom vrhu te između ostalog istakao da je potrebno riješiti neke administrativne zahvate kako bi kamp mladeži u Fažani bio dodijeljen na duži period HVZ-a, također je na 99 godina ustupljen centar u Stubičkoj Slatini gdje će se u suradnji sa Republiko Slovenijom izgraditi veliki i moderni vatrogasni centar za obuku. Zahvali ose gospodinu Ivici Koščici na dobivenom najvišem vatrogasnom priznanju RH „Mirko Kolarić“ na sjednici u Vukovaru.



Post je objavljen 08.05.2010. u 12:00 sati.