Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/naturalblog

Marketing

Riješite se prhuti prirodnim pripravcima

Riješite se prhuti prirodnim pripravcima
Prirodni pripravci jeftiniji su od šampona, a mogu biti jednako učinkoviti protiv prhuti. Zašto ne biste ih isprobali?


Pripravci od žutike i ružmarina

Prvi pripravak protiv prhuti sastoji se od biljke – kanadske žutike, koja u sebi sadrži berberin, a koji ima antibakterijska i protugljivična svojstva.
Spravlja se poput čaja. Dakle u dva decilitra kipuće vode, stavite dvije žličice nasjeckanog korijena, ostavite da se ohladi te isperite s njim vlasište nakon što ste oprali kosu šamponom. Ukoliko ne možete pronaći biljku, nekoliko kapi tinkture kanadske žutike stavite u šampon.
Odličan je i pripravak je od ružmarina, koji jednako kao i kanadska žutika, uništava bakterije i gljivice. S dva decilitra vruće vode prelijte jednu žličicu nasjeckanog ružmarina. Nakon nekoliko minuta procijedite tekućinu i dok se ohladi na temperaturu ugodnu za ispiranje, upotrijebite ju. Učinite to jednom na dan. Postoji mogućnost iritacije kože, pa u tom slučaju nemojte ju više koristiti.

Lovorov list, ocat i jogurt

Od lovorovog lista, također se može načiniti pripravak protiv prhuti. U litru kipuće vode stavite šaku zgnječenog lovorovog lista. Posudu poklopite i ostavite da odstoji 20-ak minuta, te zatim procijedite. Kada se ohladi na ugodnu temperaturu isperite vlasište. Pripravak isperite vodom tek nakon sat vremena.
Jabučni ocat poznat je da uništava gljivice i bakterije, pa nije niti čudo da ga se preporuča protiv prhuti. Jedan decilitar jabučnog octa (po mogućnosti domaćeg) razrijedite s jednim decilitrom vode i isperite vlasište, nakon što kosu operete šamponom.
Ukoliko imate malo volje i vremena, vlasište namažite jogurtom i ostavite da stoji pola sata, te zatim isperite. Poznato je da jogurt u sebi sadrži mnogo dobrih bakterija koje mogu pomoći u borbi protiv gljivica.

Ulja

Ulje čajevca, također je poznato da ima brojna protugljivična svojstva. Sedam kapi ulja razrijedite jednom žlicom maslinovog ulja i namažite tjeme, zavežite maramu oko glave i ostavite preko noći da djeluje. Također, nekoliko ulja čajevca možete staviti u šampon koji koristite.
Konzumiranje lanenog ulja, jedne do dvije žlice na dan, može vam pomoći u rješavanju prhuti. Naime, ono u sebi sadrži esencijalne masne kiseline koje pomažu u liječenju brojnih kožnih bolesti, pa tako bi trebalo pomoći i u uklanjanju prhuti. No, morate biti strpljivi, jer će vam možda trebati i tri mjeseca da primijetite poboljšanje.

Post je objavljen 04.05.2010. u 18:03 sati.