Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/donajulia

Marketing

Devetnaesti arrondissement

Smješten u sjeverno-istočnom dijelu grada, 19eme arr. je okružen desetim, osamnaestim i dvadesetim arondismanom. Iako većinom radnički i imigrantski dio, u njemu se nalaze dva najveća parka u Parizu: Parc des Buttes-Chaumont i parc de la Vilette.

Parc de la Vilette je smješten na samom kutu grada, prema predgrađu Saint-Denis. Dug je jedan kilometar i širok oko 700 metara, a u njemu su smješteni Cité des Sciences et de l'Industrie - iliti Grad znanosti i industrije - tematski park. Tu se također nalazi i najveći Muzej znanosti u Europi. Godišnje ga posjeti oko 10 milijuna turista, ali sama lokacija, kao takva, privlači mnoge domaće stanovnike. Naime, u njemu se uvijek događaju performansi ili kakve priredbe, puno toga je podređeno djeci, a, za razliku od mnogih parkova (u kojima se "trava odmara" tijekom sezone pa nije dozvoljeno boraviti na travi jedno vrijeme) - ovdje je travnata površina otvorena za sve.

Drugi veliki, ogroman park je Buttes-Chaumont - umjetno izgrađen perivoj. Naime, kako je istočni dio grada bio dosta dugo zapušten, u vrijeme velike reformacije Pariza (u XIX stoljeću), Hausmann je odlučio napraviti park na ovoj strani grada. Umjetno jezero, vodopad, umjetna špilja, umjetno brdašce, nasadi rijetkog drveća, staze za pješačenje i trčanje, i puno puno puno zelenila - to je ono što krasi ovaj park.

Iako možda sami arrondissement, kao takav, nije dovoljno zanimljiv turistima (tj,. zanimljiv je utoliko da se vide sva lica grada), u svakom slučaju, ako imate vremena, isplati se napraviti koji izlet ili piknik u navedene parkove.




Povratak na: Arrondissements de Paris



Post je objavljen 30.04.2010. u 12:04 sati.