Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Rasmussen s ministrima Jandrokovićem i Vukelićem

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i ministar obrane Branko Vukelić razgovarali su u četvrtak na radnoj večeri s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom, priopćeno je u petak iz MVPEI-a.



Sugovornici su tijekom večere raspravljali o novom strateškom konceptu NATO-a te je tom prilikom ministar Jandroković izrazio zadovoljstvo što je Republika Hrvatska ulaskom u članstvo NATO-a dobila prigodu sudjelovati u izradi jednog od temeljnih dokumenata NATO-a.

Razmotrili su i suradnju i doprinos Republike Hrvatske misijama koje se odvijaju pod okriljem NATO-a, a posebno o suradnji u Afganistanu. Ministar Jandroković izjavio je kako je izgradnja sigurnosnih kapaciteta u Afganistanu fundamentalni čimbenik transformacije Afganistana, te izrazio zadovoljstvo što i Republika Hrvatska u značajnoj mjeri pridonosi ostvarenju tih napora, stoji u priopćenju. Glavni tajnik Rasmussen pohvalio je suradnju Republike Hrvatske u Afganistanu i konstruktivni angažman u regiji jugoistočne Europe.

Rasmussen će se u petak u Zagrebu sastati s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem te premijerkom Jadrankom Kosor, a nakon susreta s premijerkom Kosor u Banskim dvorima predviđena je zajednička konferencija za novinare.

Ovo je prvi posjet Hrvatskoj Andersa Fogha Rasmussena, koji je za glavnog tajnika NATO-a imenovan na zadnjem summitu Saveza u Strasbourgu i Kehlu, 4. travnja 2009. godine. Hrvatska, koja je postala članicom Saveza 1. travnja, na tom je summitu prvi put sudjelovala kao punopravna članica.

Ramussen, bivši danski premijer, preuzeo je dužnost glavnog tajnika NATO-a u kolovozu prošle godine.

Post je objavljen 30.04.2010. u 11:20 sati.