Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Božinović sa stručnjacima za izradu novog strateškog koncepta

Državni tajnik za politička pitanja hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Davor Božinović sastao se u ponedjeljak u Zagrebu s članovima skupine stručnjaka, na čijem čelu je bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, koji rade na izradi novog Strateškog koncepta NATO-a, Fernandom Perpina-Robert Peyrom i Brunom Racineom, pripćeno je iz MVPEI-a. Državni tajnik Božinović istaknuo je da bi novi Strateški koncept trebao prepoznati tradicionalnu ulogu NATO-a kao obrambene organizacije, ali i kao organizacije spremne suočiti se s novim prijetnjama i sigurnosnim izazovima 21. stoljeća. Naglasio je i važnost odanosti načelu kolektivne obrane, koja predstavlja osnovnu svrhu Saveza i njegov najvažniji sigurnosni zadatak u zaštiti euroatlantskog područja. Također je istaknuo važnost načela nedjeljivosti savezničke sigurnosti, čiji je glavni temelj čvrsta i neraskidiva transatlantska veza Europe i sjeverne Amerike, nastavlja se u priopćenju.



Božinović se čvrsto se založio za nastavak "politike otvorenih vrata", izražavajući ujedno želju da jugoistočna Europa ostane visoko prisutna na dnevnom redu NATO-a. Zemljama u tom dijelu Europe potrebno je dati jasnu euroatlantsku perspektivu, a Republika Hrvatska će im svojim iskustvom nastaviti pomagati na tom putu. U tom svjetlu, Republika Hrvatska pozdravlja uvjetovanu odluku o uključivanju BiH u Akcijski plan za članstvo koju su ministri vanjskih poslova država članica NATO-a donijeli na prošlotjednom sastanku u Tallinnu te naglasio kako će rješavanje postojećih izazova u samoj Europi doprinijeti vjerodostojnosti kako NATO-a tako i Europske unije u ostatku svijeta, stoji u priopćenju.

U nastavku razgovora, Božinović je istaknuo da se Republika Hrvatska, kao članica NATO-a i skorašnja članica Europske unije, zalaže za razvoj istinskog strateškog partnerstva i suradnje između ove dvije organizacije. Isto tako, Republika Hrvatska zalaže se za nastavak razvoja odnosa između NATO-a i Ruske Federacije, kao i za nastavak razvoja partnerstava s drugim važnim akterima, a sve u cilju jačanja međunarodne sigurnosti i svjetskog mira.

Članovi skupine stručnjaka Perpina-Robert Peyra i Racine pokazali su poseban interes za sigurnosnu situaciju u jugoistočnoj Europi, odnosno za moguću ulogu Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije u stabilizaciji tog dijela Europe. Početkom svibnja bit će obavljene i posljednje konzultacije sa zemljama članicama nakon čega bi prijedlog dokumenta koji bi uključivao i hrvatske poglede bio upućen glavnom tajniku NATO-a. Fernanda Perpina-Robert Peyru i Brunu Racina primio je i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, kaže se na kraju priopćenja.

Post je objavljen 27.04.2010. u 15:13 sati.