Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO razmatra prijenos ovlasti afganistanskim vlastima

Ministri vanjskih poslova NATO-a nastavili su u petak ujutro u Tallinnu svoje dvodnevno zasjedanje razmatranjem uvjeta za progresivni prijenos ovlasti afganistanskim vlastima, na civilnom i vojnom planu, kao i razgovorima o odnosima Saveza s Rusijom. U civilnom području ministri vanjskih poslova trebaju razmatrati pomoć koju će Afganistan trebati nakon srpnja 2011. kada bi se američki kontingent od 100.000 vojnika trebao početi smanjivati. Četrdeset i šest zemalja ISAF-a, 28 zemalja saveza i 18 drugih sudjeluju u razgovorima u Tallinnu.



Jedan američki dužnosnik koj prati državnu tajnicu Hillary Clinton je rekao da se radi o dugoročnom civilnim angažmanu koalicije angažiranih zemalja, kao i zemalja koje nemaju postrojbe na terenu, poput Japana. Suradnja se odnosi na različita područja poput vodovoda, poljoprivede i državnih službi pod nadzorom UN-a čiji je predstavnik iz Kabula nazočan uz Tallinnu, kao i afganistanski ministar vanjskih poslova Zalmai Rassoul,

U vojnom području glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je rekao da će ponovno pozvati na slanje 450 instruktora koliko je još potrebno za obuku vojske i policije Afganistana. Predviđeni su i razgovori o konačnoj fazi, u kojoj će okrug po okrug, pokrajina po pokrajina biti predane pod nadležnost vlade predsjednika Hamida Karzaia.

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković također sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a. Tijekom rasprave o novom strateškom konceptu NATO-a, Jandroković je izrazio zadovoljstvo što je Hrvatska ulaskom u članstvo NATO-a dobila prigodu sudjelovati u izradi jednog od temeljnih dokumenata NATO-a. Novi strateški koncept, prvi nakon 1999. godine i primitka devet novih država u članstvo, treba potvrditi tradicionalnu ulogu NATO-a kao političko-vojnog saveza, ali i utvrditi smjernice za uspješno suprotstavljanje svim izazovima i ugrozama s kojima se suočava suvremeno međunarodno društvo, poručio je Jandroković.

U raspravi o reformama i proširenju NATO-a, Jandroković je ponovio hrvatsku podršku što skorijem članstvu BiH u Akcijskom planu za članstvo NATO-a, čime bi se, kako je rekao poslala pozitivna poruka ne samo BiH i onim političkim snagama koje se zalažu za članstvo u euroatlantskim integracijama, već i ostalim političkim snagama s istim ciljevima u regiji jugoistočne Europe, kazao je Jandroković. Ministri su na kraju donijeli odluku o pozivanju BiH u Akcijski plan za članstvo, čiji prvi ciklus bi trebao započeti kad se ispuni uvjet rješavanja vlasničkog pitanja nekretnina koje se koriste za potrebe obrane. Prvog dana sastanka, šef hrvatske diplomacije nazočio je i na radnoj večeri na kojoj se razgovaralo o nuklearnom naoružanju i proturaketnoj obrani.

Drugi dan sastanka razgovaralo se o odnosima s Rusijom i o misiji ISAF u Afganistanu. Ministar Jandroković istaknuo je da partnerstvo i politički dijalog NATO-a i Rusije igraju važnu ulogu u europskoj sigurnosnoj arhitekturi, nastavlja se u priopćenju. Založio se za jačanje suradnje NATO-a i Rusije na pitanjima od zajedničkog interesa, poput Afganistana. Tijekom rasprave o misiji ISAF, Jandroković je istaknuo kako je izgradnja sigurnosnog okvira najvažnija zadaća savezničkih snaga u Afganistanu. Upoznao je pritom nazočne ministre s aktivnostima i doprinosom Hrvatske u misiji ISAF. Podsjetio je kako pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjeluju u tri Operativno-mentorska tima za vezu, a do kraja ljeta planirano je da s radom započnu i dva policijska mentorska tima. Hrvatska je također ponudila dodatnu vojnu mentorsku pomoć, te je spremna uputiti svoje instruktore i u Logističku školu u Kabulu.

Jandroković je napomenuo kako je na temelju političkog dogovora pokrenuta parlamentarna procedura za povećanje hrvatskog kontigenta u Afganistanu, a koji bi nakon odobrenja Hrvatskog sabora mogao doseći brojku od 320 pripadnika. Pritom bi gotovo polovica kontingenta bila zadužena za obuku afganistanskih snaga sigurnosti. Šef hrvatske diplomacije također je napomenuo kako podrška hrvatske javnosti sudjelovanju u misiji ISAF ostaje najvažnijim i prioritetnim strateškim elementom, stoji na kraju priopćenja.

Post je objavljen 23.04.2010. u 14:01 sati.