Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tomek1

Marketing

Pokazna vježba Scooby-doo 2010



SVRHA I ZADAĆA VJEŽBE:
Vježba je imala zadaću provjeriti osposobljenost i stručno znanje članova DVD-a, koordiniranost postrojbe, zapovjednika, policije i hitne pomoći, uočiti znanje i prisebnost najmlađih članova kod potresa, požara, pružanja prve pomoći te prometne nezgode.





TAKTIČKE PRETPOSTAVKE VJEŽBE:
Dana 17.4.2010 u 15:00 došlo je do potresa na području Zagrebačke županije. Epicentar je bio grad Zaprešić. Materijalna šteta je velika, a ima i povrijeđenih. U OŠ Antuna Augustinčića urušavanje stubišta je izazvalo kratak spoj na instalacijama, a zatim i požar. Nekoliko djece je ostalo odsječeno na višim katovima zgrade. Prisebni učenik je dojavio Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zaprešić stanje u školi. Zbog većih razmjera elementarne nepogode svi članovi JVP-a su već bili na zadatku. Dispečer je pozvao zapovjednika DVD-a Zaprešić i obavjestio ga o situaciji. Članovi DVD-a na poziv izlaze sa visokotlačnim sklopom i ostalom opremom. Iz JVP-a uzimaju i doskočni jastuk te šator za ozljeđene. Dispečer istovremeno obavještava hitnu pomoć i policiju. Dolaskom na mjesto nesreće utvrđeno je da je u panici došlo do prometne nezgode. Vatrogasci i hitna pomoć koordinirano preuzimaju svaki svoj dio obaveza te uspješno završavaju intervencije gašenja i spašavanja unesrećenih osoba.




DOJAVA:
Dana 17.04.2010. u 14:59 dispečer JVP Zaprešić zaprimio je dojavu o urušavanju stubišta i požaru u Osnovnoj školi Antuna Augustinčića u Zaprešiću izazvanih potresom. Potrebno je i spašavanje unesrećenih osoba sa viših katova te gašenje požara stubišta.





TAKTIČKI NASTUP:
Istovremeno nakon dojave dežurni vatrogasac uzbunjuje i upućuje zapovjednika DVD-a sa peteročlanom posadom u kombi vozilo opremljeno visokim sklopom i kombi vozilo sa doskočnim jastukom i šatorom sa 4 člana posade. Odmah zatim obavještava P.P. Zaprešić i Hitnu pomoć Zaprešić koji po dojavi kreću na mjesto nesreće.
Dolaskom na mjesto nesreće zapovjednik DVD-a Zaprešić raspoređuje ekipe: 4 člana sa aparatima za zaštitu dišnih organa na glavni ulaz škole gdje plamen sprečava izlazak unesrećenih iz objekta, 4 člana sa doskočnim jastukom ispod prozora dvorane gdje su unesrećeni čekali spašavanje i pružanje prve pomoći, 4 člana istovremeno za postavljanje šatora za prihvat ozljeđenih . Ekipi se pridružuje mladež i djeca DVD-a Zaprešić koji su se zatekli na mjestu nesreće. Pomažu kod pružanja prve pomoći, oživljavanja i prijenosa unesrećenih. Zapovjednik raspoređuje 6 članova vatrogasne mladeži opremljenih armaturama i cijevima kod nadzemnog hidranta na južnom dijelu objekta da jednim mlazom osiguraju glavni ulaz u školu i pripreme za gašenje stubišta. a drugim osiguravaju područje izvan objekta i glavni ulaz te omoguće izlazak osoba iz zgrade. Istovremeno izdaje zapovijed šest članova djece DVD-a Zaprešić da se opreme armaturama i cijevima i da sa hidranta na istočnoj strani objekta pomoću 2 mlaza izvan objekta osiguravaju područje za spašavanje ozlijeđenih sa prozora dvorane.
Vjerojatno izazvana panikom, na kolniku u blizini škole dolazi do prometne nezgode. Zapovjednik preko uređaja za vezu obavještava dispečera i traži vozilo opremljeno visokotlačnim sklopom i škarama sa 4 člana DVD-a Zaprešić. Do dolaska ekipe, 2 člana djece pristupaju gašenju vozila u plamenu sa «S» vatrogasnim aparatom. Nakon dolaska, jedan dio ekipe pomoću škara rezanjem i razvlačenjem lima oslobađa unesrećenog kako bi članovi hitne pomoći mogli pružiti prvu pomoć i odvesti ga do najbliže bolnice. Drugi dio ekipe pomoću visokotlačnog sklopa gasi i osigurava vozilo tijekom cijelog izvršavanja intervencije.
Na samom kraju vježba uspješno završava spašavanjem unesrećenih kod glavnog ulaza u školu, prozora na dvorani i automobila, te gašenjem požara škole i vozila u najkraćem mogućem roku.




Više slika na:
DVD Zaprešić.hr





Post je objavljen 22.04.2010. u 22:24 sati.