Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Gates i Clinton izrazili podršku Karzaiu

Američki ministar obrane Robert Gates i američka državna tajnica Hillary Clinton izrazili su u nedjelju podršku afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiu, "pouzdanom partneru", unatoč njegovim izjavama o zapadnim zemljama. "Smatramo ga pouzdanim partnerom", rekla je državna tajnica Clinton u razgovoru na američkom tv-kanalu CBS, dok je ministar obrane na kanalu ABC naglasio dobre veze afganistanskog predsjednika s američkim generalom Stanleyem McChrystalom, zapovjednikom NATO-ih snaga u Afganistanu.



General McChrystal i predsjednik Karzai su u nedjelju bili u obilasku Kunduza, trećem u nekoliko dana, za što NATO kaže da je dio njegove strategije uključenja afganistanske vlade u vojne napore. Do tih pomirljivih izjava dolazi nakon napetosti Washingtona i Kabula izazvanih izjavama afganistanskog predsjednika koji je optužio zapadnjake da stoje iza izbornih prijevara tijekom predsjedničkih izbora 2009.

Šef Pentagona Gates je rekao da Washington mora biti oprezan u izjavama o afganistanskom predsjedniku jer bi se oštre kritike na njegov račun mogle u Kabulu shvatiti kao napad na suverenitet zemlje. Konferencija o civilnom i vojnom angažmanu Sjedinjenih Država u Afganistanu je počela u nedjelju u Kabulu u nazočnosti predsjednika Hamida Karzaia, američkog izaslanika u regiji Richarda Holbrookea i generala Davida Petraeusa, šefa američkih snaga na Bliskom Istoku i u središnjoj Aziji. Ta dvodnevna konferencija će biti prigoda za razgovore o onome što NATO-va misija ISAF u Afganistanu naziva "zajedničkim izazovima" u toj zemlji u kojoj traju sukobi zapadnih i postrojbi afganistanske vlade i talibanskih pobunjenika. Regionalnu strategiju stabilizacije Afganistana i Pakistana pripremio je Richard Holbrooke, američki izaslanik za te dvije zemlje, ključne za borbu Washingtona protiv islamista.

Post je objavljen 14.04.2010. u 15:08 sati.