Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Medvjedev u Slovačkoj

Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev je u utorak navečer stigao u 24-satni posjet Slovačkoj, prije odlaska u Prag na potpisivanje novog sporazuma START o smanjenju američkog i ruskog nuklearnog arsenala. Posjet ruskog predsjednika Bratislavi koincidira s proslavama 65. obljetnice oslobođenja tog grada od nacističke okupacije, tijekom koje je poginulo oko 700 vojnika Crvene armije.



Ruski predsjednik, kojem je to prvi posjet Slovačkoj, razgovarao je u srijedu s kolegom Ivanom Gašparovićem, premijerom Robertom Ficom i šefom parlamenta Pavolom Paskom. Medvedev se sastao i sa slovačkim veteranima i položio vijenac na spomenik sovjetskim vojnicima.

Slovačka policija je rasporedila tisuću policajca tom prigodom u Bratislavi. Očekuje se potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma. U pratnji ruskog predsjednika su ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i ministar za energiju Sergej Šmatko. Rusija je jedan od glavnih trgovinskih partnera Slovačke. Ta bivša komunistička zemlja središnje Europe, članica EU-a i NATO-a od 2004. gotovo u potpunosti ovisi o uvozu plina i nafte iz Rusije.

Post je objavljen 08.04.2010. u 09:55 sati.