Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

'Neka kriza postane zaista vaša kriza, a skandal – vaš skandal'

Piše Bojan Klima

Val istraga pedofilskih skandala u Sjedinjenim Državama, 2003. godine, jedan je hrvatski svećenik-kolumnist svojevremeno 'objasnio' ovako – to je odgovor administracije Georgea Busha na kritiku Katoličke crkve zbog invazije Iraka.

George Bush više nije američki predsjednik, najavljeno je čak i povlačenje iz Iraka. Međutim, i dalje se otkrivaju slučajevi pedofilije u kojima su počinitelji katolički svećenici. I to ovaj put, ne u Sjedinjenim Državama, već u zemljama čije su vlade – recimo i to - kritizirale Ameriku zbog Iraka: u Njemačkoj, Irskoj, Austriji, Nizozemskoj…

Besmislica poput ove, koja Georga Busha proglašava odgovornim za pedofilske skandale, primjer je 'beznadne nepripremljenosti' Crkve da se uhvati u koštac s neugodnim skandalima koji, očito, nisu izolirani slučajevi. Frazu 'beznadna nepripremljenost' upotrijebio je prije nekoliko dana nadbiskup Dublina Diarmuid Martin, koji je kritizirao želju većine svojih kolega da se cijela ova neugodna problematika stavi ad acta te da se Crkva jednostavno okrene nečem drugom.

Izvan Irske, posljednjih je dana reakcija Crkve na kritike postala srdita - govori se o zavjeri protiv nje, a kritike se uspoređuju s 'kolektivnim nasiljem' kakvom su kroz stoljeća bili podvrgnuti Židovi.

Kako Crkva može izaći iz takvog stanja 'beznadne nepripremljenosti'?

Sigurno ne tako da se počne ponašati u skladu s načelom da je 'napad najbolja obrana'. Jer onda se tek čini da Crkva nešto skriva, da djelomično uopće ne razumije u čemu je problem, odnosno da je, zapravo, svjesna svoje odgovornosti, ali je ne želi priznati.

Nicholas Cafardi, dekan pravnog fakulteta na Sveučilištu Duquesne, bio je predsjedatelj odbora američke Biskupske konferencije koja je istraživala pedofilske skandale u Sjedinjenim Državama. On naglašava da je praksa 'nulte-tolerancije' za pedofiliju – koju je Crkva u Americi usvojila nakon niza skandala - efikasna. Posljednjih godina, naime, broj takvih slučajeva je gotovo nula.

Pouka, prema Cafardiju, glasi – 'neka kriza postane zaista vaša kriza, a skandal – vaš skandal'.

Crkve u Njemačkoj i Irskoj moraju, 'bez mnogo okolišanja, priznati da se pedofilija događala, žrtvama se treba ponuditi pomoć i odšteta, a ispričati se treba javno, u više navrata i iskreno'. A slučajeve pedofilije prijaviti vlastima i surađivati u istrazi.

'Upozoravati da pedofilija nije samo problem Katoličke crkve nije dobra ideja' – savjetuje ovaj američki pravnik.


Post je objavljen 03.04.2010. u 03:46 sati.