Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/makbe

Marketing

Sedam riječi ljubavi



Autor ovog poznatog sakralnog djela je austrijski kompozitor Joseph Haydn, za kojeg se smatra da potječe iz Hrvatske. I zaista, u mnogim njegovim kompozicijama ugrađeni su brojni elementi hrvatskih narodnih pjesama. Rođen je upravo na današnji dan (31.3.) 1732. godine i prvi je od velike trojke bečkih klasika (Haydn, Mozart i Beethoven.) U njegovom bogatom opusu od 108 simfonija, 24 klavirska koncerta, 5 koncerata za violončelo, mnoštvo komornih skladbi, opera itd, posebno mjesto zauzima i sakralna glazba.

"Sedam posljednjih riječi našeg Otkupitelja na križu" Haydn je prvotno napisao kao orkestralno djelo po narudžbi koja mu je stigla iz Španjolske. Tamo se je na Veliki petak u crkvama održavala pobožnost "Tri ure" od 12 do 15 sati. Sve je bilo pobožno i vrlo svečano: biskup ili svećenik čitao je sa ambona jednu po jednu Isusovu posljednju rečenicu, kojoj je dodavao svoje razmatranje. Da bi bilo sve još dojmljivije i svečanije, stanku između razmatranja trebalo je ispuniti s prikladnom glazbom. I Haydn je to veličanstveno odradio. Napisao je predivnu glazbu za orkestar, ne samo punu boli nego i utjehe, nade i optimizma. Kasnije je na osnovi tog orkestralnog djela napravio oratorij i još jednu obradu za gudački kvartet.

Isus je umro u krajnjoj osamljenosti, napušten, izdan, pritisnut golemom težinom naših grijeha. Ta tri sata, dok je visio na križu, vladala je tama, koja se uvlačila i u njegovo bolno ljudsko srce. Bili su to najteži trenuci nezamislivog fizičkog, psihičkog i duhovnog trpljenja, koje je on dobrovoljno prihvatio i "koji umrije za nas, da mi, živi ili mrtvi, sjedinjeni s njim uđemo u život", kako kaže sv. Pavao (Sol 5,10).

Oni koji su bili uz njegov križ, čuli su ga kako govori u sedam navrata.

RIJEČI IZGOVORENE S KRIŽA

1.) "Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine!" (Lk 23,34): molitva za Židove i rimske vojnike

2.) - "Zaista, kažem ti, danas ćeš biti sa mnom u raju!" (Lk 23,43): riječi pokajanom razbojniku koji je bio s Isusom razapet.

3.) - "Ženo, evo ti sina! Evo ti majke!" (Iv 19,26,27): dao nam je Mariju za majku; mi smo njena djeca, ona je naša majka.

4. - "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?" (Mt 27,46; Mk 15,34): moli riječima psalma 22,1 i izražava težinu odjeljivanja od Boga zbog težine ljudskog grijeha, koji je uzeo na sebe.

5.) - "Žedan sam!" (Iv 19,28)

6.) - "Svršeno je!" (Iv 19,30)

7.) - "Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!" (Lk 23,46)




Isuse,
hoćeš li jednom
i moju ubogu dušu
i moj bijedni život
predati u Očeve ruke?

Nemoj tada breme mojih grijeha
stavljati na vagu
nego u Očeve ruke.

Kamo ću bježati,
komu li se uteći,
ako ne k tebi,
koji si moje grijehe uzeo na se!

Gle, danas dolazim k tebi.
Klečim pred tvojim križem.
Cjelivam noge,
koje me nečujno prate
na zamršenim putovima mog života.

Grlim tvoj križ,
Gospodine vječne ljubavi,
Srce svih srdaca,
ti probodeno Srce,
velikodušno i neizmjerno dobrostivo Srce.

Smiluj mi se!
Prigrli me svojom ljubavlju!
Pa kad se jednom primakne kraj moga hodočašća
i dan bude na izmaku,
kad me okruže sjene smrti,
onda i na mom kraju progovori svoju zadnju riječ:

Oče, u ruke tvoje predajem dušu njegovu !
O, dobri Isuse!
Amen.
(Karl Rahner)






Post je objavljen 31.03.2010. u 23:45 sati.