Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Obama u prvom posjetu Afganistanu

Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je stigao u Kabul u nenajavljen posjet Afganistanu tijekom kojeg će razgovarati s predsjednikom države Hamidom Karzaijem, članovima njegove vlade te američkim dužnosnicima i vojnicima u Afganistanu.



Bijela kuća je prije no što je Obama stigao u svoj prvi posjet Afganistanu otkako je na dužnosti američkog predsjednika priopćila kako se on na terenu želi upoznati sa stanjem. Nekoliko minuta pošto je u predvečerje stupio na afganistansko tlo, Obama je helikopterom prevezen u predsjedničku palaču u Kabulu, gdje je s Karzaijem razgovarao iza zatvorenih vrata. Zatim su se dvojica predsjednika sastala s afganistanskom vladom.

Obama je nakon tih razgovora rekao da je ohrabren "napretkom" afganistanske vlade u suzbijanju krijumčarenja droge i korupcije, ali je kazao da očekuje još više od svog saveznika. Njegov glasnogovornik je kazao da će Karzai 12. svibnja boraviti u posjetu Bijeloj kući.

Obama koji u Kabulu treba ostati tek nekoliko sati, treba zatim večerati s američkim vojnicima stacioniranim u vojnoj bazi Bagramu, gdje će s njima gledati košarkašku utakmicu na televiziji prije nego napusti zemlju. Obamin posjet je okružen velikom tajnošću iz sigurnosnih razloga. Domaćin Bijele kuće u subotu kasno navečer napustio je svoju rezidenciju u Camp Davidu, sjeverno od Washingtona i izravnim noćnim letom stigao u Afganistan.

U razgovoru s novinarima u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One, predsjednikov savjetnik je među pitanjima koja još treba riješiti spomenuo "sustav imenovanja utemeljen na rezultatima, borbu protiv korupcije i krijumčarenja droge, kojom se financiraju pobunjenici".

Obama je boravio u Afganistanu 2008. kao senator i kandidat za Bijelu kuću. Tada se zauzimao za povlačenje američkih vojnika iz Iraka i usmjeravanje snaga na rat u Afganistanu radi borbe s Al Kaidom. Međunarodne snage sudjeluju u ovom času u ofenzivi kako bi protjerale talibane s juga zemlje. Broj američkih i NATO-ovih vojnika u Afganistanu treba se u kolovozu povećati na 150.000.

Post je objavljen 29.03.2010. u 11:28 sati.