Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Elegancija i jednostavnost NATO-a

Dizajnerica Elena Dats i kijevski Institut za svjetsku politiku kreirali su Euroatlantsku kolekciju koja je prikazana tijekom Ukrajinskog sajma mode koji je započeo u Kijevu 11. ožujka. Ideja proizlazi iz pitanja da li bi se Ukrajinci trebali priključiti NATO-u ili ne – pitanje koje je očito uzdrmalo i samu modnu industriju!



Dats vjeruje da bi većina Ukrajinaca trebalo promijeniti svoje mišljenje prema Sjevernoatlantskom savezu. Plava i bijela boje su Saveza i središnji su motivi Datsine kolekcije. U njoj nema agresivnosti, kakva obilježava mnoge ukrajinske kolekcije. Ovdje se ukrajinski stil kombinira s europskim linijama. Za svoje djelo je zatražila materijal iz Francuske, Njemačke i Italije.



Dats kaže da joj pitanje ukrajinskog članstva u EU leži vrlo blizu. Ideja nije došla spontano, kaže Dats, već je o tome razmišljala tijekom rada u Europi. Alyona Gethmanchuk, direktorica Instituta za svjetsku politiku pokazala je razumijevanje za Elenina razmišljanja.



Prema istraživanjima Fondacije za demokratske inicijative, 21 posto Ukrajinaca podušire NATO, a najveći skepticizam je među ženskim stanovništvom. Mnogi diplomati su posjetili sajam te rekli kako nigdje nisu vidjeli ništa slično. Vidjet ćemo želimo li živjeti u normalnoj, civiliziranoj zemlji ili želimo ostati dijelom post-sovjetskog sustava, gdje lijeva ruka ne zna što desna radi, poručio je Volodimir Ogrisko, bivši ministar vanjskih poslova Ukrajine.

Možda kolekcija ne može promijeniti mišljenje ljudi prema članstvu u NATO-u, ali sigurno prolazi poruka da je članstvo elegantno.


Post je objavljen 24.03.2010. u 17:43 sati.