Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Kriza američko-izraelskih odnosa?

Piše Žorž Crmarić

Izraelski veleposlanik u Washingtonu Michael Oren ocjenjuje da su odnosi njegove zemlje i Sjedinjenih Država u „krizi”, a Daniel Levy iz Zaklade New America kaže da najnovija napetost između dvije zemlje nanosi štetu ne samo mirovnom procesu, nego i američko-izraelskim odnosima.

Prethodio je događaj od prije četiri dana: istog dana kada se američki dopredsjednik Joseph Biden u Izraelu upinjao da uvjeri izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u nužnost obustavljanja gradnje židovskih naselja na okupiranim područjima – kao uvjetu za obnavljanje izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora - izraelska je vlada objavila da će graditi još 1,600 stambenih jedinica u Istočnom Jeruzalemu, dijelu grada koji je okupiran 1967.godine i koji Palestinci žele da postane glavni grad njihove buduće države.

Obamina administracija ocijenila je taj diplomatski incident „uvredom“, a državna tajnica Hillary Clinton je rekla da to potkopava regionalne interese Sjedinjenih država i povjerenje u mirovni proces. Dan kasnije, gospođa Clinton telefonski je pozvala premijera Netanyahua i razgovarala s njim punih 45 minuta.

Gotovo je nepodijeljeno mišljenje da je razina napetosti najviša u proteklih trideset godina. Podijeljena su, međutim, mišljenja oko toga tko je kriv. Washington Post današnji uvodnik počinje rečenicom: “Srednjoistočna diplomacija predsjednika Obame doživjela je neuspjeh, dijelom i zbog toga što se predsjednik upustio u javnu konfrontaciju s Izraelom o židovskim naseljima na Zapadnoj obali i Jeruzalemu – nepotrebnu konfrontaciju u kojoj ne može pobijediti.”

S kritikom predsjednika Obame oglasio se jučer i najutjecajniji lobby u Washingtonu – AIPAC, koji promovira izraelske interese u Kongresu i izvršnoj vlasti. U posebnom priopćenju AIPAC zahtjeva od Bijele kuće da hitno poduzme mjere kako bi popustila napetost između Washingtona i židovske države.

Pitanje je, međutim, u kojoj je mjeri u pitanju “prolazna obiteljska svađa” - kako je danas rekao senator Joseph Lieberman – a u kojoj šire razilaženje Obamine administracije s sadašnjom vladom u Izraelu. Možda ćemo odgovor saznati za pet dana kada u Washingtonu svoju godišnju skupštinu održava maloprije spomenuti AIPAC. Inače, na tom pro-izraelskom skupu pred više tisuća delegate govorit će i državna tajnica Hillary Clinton i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.


Post je objavljen 16.03.2010. u 20:45 sati.