Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/raftmania

Marketing

Proljetno skijanje u Austriji - kamo krenuti..

Ukoliko želite iskoristiti zadnje trzaje zime za super proljetna skijanja, nama najbliža snježna igrališta su u Austriji.

Svoje snježne staze razbacala je po tri planinska lanca, sjeverne vapnenačke Alpe, Visoke Alpe i južne vapnenačke Alpe.

U principu nema skijališta u Austriji (bar ne onih važnijih) koji u rano proljeće ne nude sjajno skijanje. No početkom svibnja sva tehnologija i trud ljudi ne može savladati proljetno sunce. A skijaši moraju krenuti u visine. Što više idete to je veća mogućnost da ste našli jedno od skijališta koja rade čak i cijelu godine.



Našim skijašima najbliže "pravo" skijalište je Nassfeld - Hermagor. Nudi nam hrpu hotela, staza, apartmana a sve to na dva sata vožnje od granice. Iako se ponekada dogodi da "Milenium", najduža staza na skijalištu ne radi do samoga kraja, staze na višim dijelovima u pravilu rade do početka svibnja. Na kraju svake sezone Nassfeld organizira party koji cijelu dolinu pretvara u Kubu u malom. Tu su plesačice, Kuba Libre i Caipirinha kokteli te ludi ritmovi. Ove godine je tulum 21.03. Nemojte ga propustiti. A za sam kraj Nassfeld nas zove na Yeti festival, divlju kombinaciju skijanja, snowboarda i muzike. Nassfeld ima i stranicu na Hrvatskom ali na njoj ljude pozivaju na nelegalnu nagradnu igru, tzv. VIP navlakušu pa nema razloga spominjati istu..

Onima koju vole tulumarenje gotovo jednako kao i skijanje, Saalbach - Hinterglemm je cilj koji ih neće razočarati. Nalazi se u dolini Glemtall, oko 90 kilometara od Salzburga. Svojim sjajnim stazama i drugim sadržajima jedno je od najpopularnijih skijališta u Austriji. Staze su u principu odlične za srednje (dakle amaterske) skijaše, no oni željni izazova također će naći ponešto za sebe. Kao što sam rekao na početku u Saalbach se ide zbog cijelog paketa, skijanje i zabava. Staze rade do početka svibnja, a ponekada i duže.



Vjerojatno najpoznatiji i najpopularniji glečer u austriji je Hintertux. Broj od 79 kilometara staza se smanjuje kako nastupaju topla vremena. Sve dok ne postanemo ograničeni na staze koje se nalaze na visinama do 3250 metara nad morem. Ukoliko želite proljetno skijanje bez mogućih iznenađenja Hintertux je za vas pravi odabir. A ukoliko želite na skijanje i po ljeti, vjerojatno i tu želju ovdje možete ostvariti.

Slijedeći skijaški resort koji možemo preporučiti za proljetno skijanje je Zell am See. Ukoliko sunce otopi staze u dolini, zasigurno neće na Kaprunu, obližnjem glečeru koji se ugnijezdio na 3203 metara nadmorske visine. Zell am see je selo koje se kako mu i ime kazuje smjestilo na jezeru tako da je vrlo romantično i lijepo. A tijekom proljeća i ljeta nakon uzbudljivog skijanja na Kaprunu moći ćete se bučnuti u tople jezerske vode.. Nije slana voda kao npr u Opatiji, ali je gušt.



Ski pass koji pokriva 255 kilometara staza možete kupiti u Obergurgl/Hochgurgl ski areni. Ista okružuje Otzall dolinu koja je prekrasna i nalazi se u nacionalnom parku (a da ne pričamo o mrak rafting rijekama :-) . Sela iz kojih se kreće na ski pustolovinu smještena su na oko 1800 metara nadmorske visine i time su među višim u Austriji. Dakle sva skijališta su visoko tako da sezona traje dugo. A dolina skriva tolike ljepote tako da usprkos tome što je dosta daleko (oko 800 km od granice) ukoliko jednom odete zasigurno ćete se vratiti. Od dodatnih sadržaja možete naći baš sve, Jazz klubove, party-e svih mogućih žanrova i boja..

Tliko o skijalištima. Vrlo je važno pri planiranju "toplih" skijanja u Austriji proučiti vremenske prognoze. Predmet mržnje svih managera skijalište je Fen, topli vjetar koji se u Austriju šulja sa juga i može otopiti snijeg u tren oka (stvarno, baš u tren oka ).

No u čemu je problem. Naime sumnjam da kašasti snijeg na glečeru može napraviti više problema od recimo snježne oluje tijekom zime. Rezultat je isti. Ne može se skijati. No uz pravilno planiranje oba problema se mogu izbjeći.

Ukoliko, sunce baš otopi sav snijeg, nađite neku fleku koja je još ostala, skije u križ, naslonite se i uživajte u suncu...

U sljedećem nastavku bacamo se na sve Austrijske glečere koje nam nude ljetno i proljetno skijanje...

www.pustolovine.net

Post je objavljen 06.03.2010. u 18:43 sati.