Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Koliko su važne olimpijske medalje?

Piše Ivica Puljić

Jeste li pratili zbivanja na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru? Ako volite sport, vjerojatno jeste. Nakon svake finalne utrke, utakmice, skoka ili plesa na ledu – slijedi dodjela odličja. Na ovim su igrama najviše medalja pokupili američki sportaši, čak 37!

Koliko njih pamtimo? Osim hokejaša, najpoznatije ime za Amerikance je brzi klizač Apolo Ohno, koji je bio na tri olimpijske igre na kojima je osvojio brojna odličja. Bode Miller je svakako poznato sportsko ime u Americi i njegove će se medalje sigurno pamtiti. U toj su kategoriji skijašica Lindsay Vonn i pobjednik u umjetničkom klizanju Evan Lysacek…Ostali su već zaboravljeni. Tko je J.R. Celski, tko je Jeret Peterson? Nemaju ljudi pojma!

Dakle, moja je teorija da jeste važno sudjelovati, ali da je mnogo važnije pobjeđivati. Pobjednici su dobili ugovore za reklame, postaju tv voditelji, počinju glumiti…a, poraženi se vraćaju na svoja radna mjesta u Home Depot ili Wallmart ili nastavljaju studirati, a svoja će odličja čuvati u svojim sobama dok i njima ne dosade. U Americi se, naime, uglavnom isplati biti profesionalni sportaš, ali baviti se sportom u kojem nema novca mogu doista samo rijetki i to na kratku stazu. Njima predsjednik države rijetko kad čestita preko medija na osvojenom odličju, oni nisu zanimljivi sponzorima i jedino mogu imati koristi ako ih se sjeti neka njihova srednjoškolska ljubav pa im pošalje preko Facebooka poruku da ga „…je gledala i da bi se voljela vidjeti s njim…“.

Opstaju samo najjači i samo pobjednici. Ostali se muče da otplate kredit za kuću, kredit za auto, kredit za školovanje, kredit za namještaj…A i tu samo najjači opstaju!


Post je objavljen 03.03.2010. u 21:08 sati.