Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konzument

Marketing

Talijanski sud: mobitel uzrokuje rak!

U Talijanskom gradu Bresci je prvi put u svijetu sudski utvrđeno da je dugotrajna uporaba bežičnog telefona i mobitela uzrokuje rak, odnosno karcinom.

Prizivni sud u tome talijanskome gradu izmijenio je prvostupanjsku presudu i presudio INAIL-u (Nacionalni zavod za invalidnost i nesreće na radu) na plaćanje odštete potrošaču Innocenteu Marcoliniju, koji je stekao 80-postotnu invalidnost nakon dviju operacija dobroćudnog pa zloćudnog raka na ličnom živcu trigeminusu.

Sud je prihvatio Marcolinijevu tvrdnju da je radi posla od 1991. do 2003. dnevno 5-6 sati imao na tom mjestu prislonjen mobitel te bežični telefon. Prihvatio je, kao mjerodavnu, i studiju švedskog profesora Lennarda Hardella koji tvrdi da elektromagnetski valovi mobilnih telefona mogu izazvati neoplaziju. Odbio je pak kao zastarjelu studiju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2000. po kojoj je incidencija neoplazija veoma mala s obzirom na golem broj korisnika mobilne telefonije, a kao pristranu studiju Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) jer su je sufinancirali neki proizvođači mobitela.

Post je objavljen 27.02.2010. u 22:28 sati.