Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/geoterma

Marketing

Podno grijanje - vlastita izvedba

Prije razmatranju odluke o ugradnji podnog grijanja za potrebe zagrijavanja naše obiteljske kuće prethodno smo zadovoljili neke uvijete, odnosno uskladili ostale elemente objekta sa specifičnostima ovoga načina grijanja.
Jedan od prvih zahtijeva je da kuća ima odgovarajuću toplinsku izolaciju. Moja preporuka je da debljina izolacije ne bude manja od 10 cm prema vanjskom prostoru i 10 cm prema negrijanom prostoru (negrijani podrum ili tavan). To u praksi znači da debljina termizolacije fasade bude jednaka ili veća od 10cm te krovna ploča ne bude izolirana prema negrijanom tavanu sa manje od 5 cm u estrihu, ako je krovište dodatno izolirano, odnosno barem desetak centimetara ako je ne izolirano (izolacija poda na negrijanog tavana).
Sljedeći uvijet je izrada svih građevinskih otvora, za ugradnju vrata unutar objekta, sa dostatnom visinom da se postojeći pod može podignuti za minimalno 12 centimetara do završne visine uključujući podne obloge ,a da se planirana vrata mogu ugraditi u preostali građevinski otvor.
Odabir vrsta podne obloge je direktno vezana uz sistem podnog grijanja.Zadovoljavajuću toplinsku vodlivost možemo postići sa : svim vrstama keramike, svim vrstama kamenih obloga, laminatima sa deklaracijom za ugradnju uz sistem podnog grijanja, linoleum, svim vrstama lijevanih smonivelirajućih podova. To znači da je preporučljivoodustati odbilo kojeg oblika parketa od prirodnog drveta zbog problema isušivanja i stvaranja pukotina, te mogučnosti odvajanja ljepljene veze sa podlogm te upitne toplinske vodljivosti.
Odabir vrste energenta kao i tipa kotla je prepušten vašem izboru i apsolutno ga podno grijanje ne uvjetuje. To znači da toplovodno podno grijanje može biti priključeno na: sve tipove plinskih bojlera, bojlera na lož ulje, kruta goriva- drvo , ugljen, pelete,elektro kotlove, a posebno je primjereno za toplinske pumpe , te solarne kolektore u jadranskom području.
Način ugradnje podnoga grijanja je u potpunosti neovisan o tipu toplinskog izvora.Osnova ovoga sistema je da je to niskotemperaturno grijanje sa temperaturom dolaznog voda uglavnom 35 - 45 stupnjeva C a to se postiže u slučaju visokotemperaturnih izvora regulaciom uglavnom miš ventilom.
Mi smo u prvoj fazi ,zbog nedostatka plina u ulici, bili prisiljeni privremeno se priključiti na elektrokotao, a u perspektivi je kupnja toplinske pumpe , u kombinaciji sa priključkom kotla i na kamin, tzv. bivalentni sistem.

Kako smo se odlučili za izradu po sistemu ugradi sam

Razlog je bio vrlo jednostavan , dobivene ponude su nam bile neprihvatljive obzirom na raspoloživa sredstva kojih u završnoj fazi izgradnje kuće nikada dosta. Za naših netto 160 m2 stambenog prostora to je oko 300 kn/ m2 ili oko 50.000 kn bez pripreme podloge ,stiropora i estriha. Estrih svakako ne mogu i ne želim ni pokušavati izvesti sam , ali izrada projekta ,polaganje stiropora i cijevi nakon iscrpnog proučavanja literature i zaključio sam i nije neki kunst. Odluka je donesena :uštediti ćemo oko 25-30.000kn i ja radim sve .Nisam ni u jednom trenutku sumljao da stvar neću moći izvesti jednako kvalitetno ili bolje od profesionalaca , pa ja sam ipak inženjer, ali bilo je jedino pitanje trajanja izvedbe iz razloga što ću to odraditi u slobodno vrijeme , a to je uz moj posao ograničeno uglavnom na vikende.



Post je objavljen 27.02.2010. u 00:18 sati.