Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/os-djuropilar

Marketing


NAŠ PROJEKT
Zagađuje li rafinerija u Bosanskom Brodu rijeku Savu

Zajednički projekt OŠ“Đuro Pilar“ i OŠ“ Matija Antun Relković “



Osnovna škola „Đuro Pilar“
Vinogorska 1,
35 000 Slavonski Brod
Voditelj projekta: Ivan Ilišević, prof.

Osnovna škola „Matija Antun Relković“
Davor



TEMA: Zagađuje li rafinerija u Bosanskom Brodu rijeku Savu

1. Predmet istraživanja/ cilj i zadaci
Predmet našeg istraživanja su GLOBE hidrološka mjerenja u dvije osnovne škole Brodsko-posavske županije, OŠ“Matija Antun Relković“ u Davoru i OŠ“Đuro Pilar“ u Slavonskom Brodu. Cilj nam je utvrditi kolike su hidrološke vrijednosti prema GLOBE protokolima na rijeci Savi u Davoru, Slavonskom Brodu i Slavonskom Šamcu. Zadatak nam je odgovoriti, na kojem dijelu vodotoka su hidrološke vrijednosti više odnosno niže po Globe protokolima.

2. Istraživačka pitanja – hipoteze
Na rijeci Savi u Davoru količina kisika trebala bi biti najveća, u Slavonskom Brodu najmanja, dok u Slavonskom Šamcu između ove dvije postaje. Količine nitrita, nitrata, alkalitet, konduktivitet i prozirnost najveće će biti u Slavonskom Brodu, a najmanja u Davoru.

3. Opis postupka i podaci
Odredili smo vremenski period mjerenja za obje škole, a to je školska godina 2011./ 2012. Uvidjeli smo da obje škole imaju dovoljno mjerenja, te smo utvrdili vrijednosti zadanih parametara. U svrhu kontrole i točnosti mjerenja, otvorili smo treću postaju u Slavonskom Šamcu ( krajnji istok Brodsko – posavske županije ). Zanima nas koliko su naše vrijednosti točne, pa smo uzeli uzorke vode sa tri mjesta na rijeci Savi ( Davor, Slavonski Brod, Slavonski Šamac ) i odnijeli u Zavod za javno zdravstvo na ispitivanje, da usporedimo s našim vrijednostima.

4. Analiza podataka
Prikupljene podatke smo grafički prikazali, te smo iz grafičkih prikaza analizirali i usporedili parametre i njihove vrijednosti s odabranih lokaliteta s službenim podacima Zavoda za javno zdravstvo Brodsko – posavske županije.

5. Zaključak
Analizirajući dobivene podatke, potvrdili smo našu hipotezu da je voda Save u Slavonskom Brodu s najmanje kisika, u Davoru je najviše, a u Slavonskom šamcu srednje vrijednosti, razlog je dotok vode i blizina ušća rijeke Bosne. Koncentracija nitrata, nitrita, veći alaklitet, manja prozirnost , manja električna vodljivost je u Slavonskom Brodu dok na ostale dvije postaje ta vrijednost je puno manja.nego Razlog je sljedeći, rafinerija u Bosanskom Brodu nalazi se neposredno uz Savu i veća količina otpadnih voda biva ispuštana u Savu. Našu hipotezu smo potvrdili i podacima dobivenih od Zavoda za javno zdravstvo Brodsko – posavske županije.

KONTAKT:
Ivan Ilišević:
email: i_ilisevic@net.hr

igeleman@gmail.com




PROMOCIJA GLOBE PROGRAMA

ORGINALNA RJEŠENJA
Naš dosadašnji rad nagradjen je od ravnatelja škole novim mjernim instrumentima, ove godine smo dobili kit za alkalitet. O našim aktivnostima možete čitati na školskoj web stranici. Učenike Globa dijelimo na ponire, seniore i veterane. Veterani povremeno uzimaju ulogu Nastavnika, te oni nadgledaju mjerenja i vode evidenciju

U našoj školi
Na početku školske godine informiramo mlađe učenike i nastavnike o GLOBE-e programu.


ŠKOLSKI LIST TINTILINIĆ

U školskom listu redovito iznosimo vijesti o GLOBE programu.Ove godine je izašao novi broj iz Kojeg donosimo reportažu o :
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic


LOKALNA RAZINA
Prošli tjedan 2. ožujka 2012. u županijskom glasilu Posavska Hrvatska izašla je reportaža o našoj školi " Đuro Pilar", gdje smo se pohvalili sa GLOB-e aktivnostima
Image and video hosting by TinyPic



BILI SMO GOSTI RADIO EMISIJE "ŠKOLSKO ZVONO", RADIO-BRODA
Dana 7. listopada 2011. sudjelovali smo u radio emisiji Školsko zvono, a jedna od naših tema je bila i GLOB-e.
Image and video hosting by TinyPic



Post je objavljen 24.02.2012. u 11:25 sati.