Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 176 ) - Obilježen dan NSK

BOGATA TRADICIJA

Najveća knjižnica u Hrvatskoj obilježila je svoj dan i sporazumima se povezala s Institutom Ivo Pilar i Filozofskim fakultetom.

Prigodnim programom 22. veljče obilježen je Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na kojem je prisutan bio i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, Tatjana Holjevac, te rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.

- Mi na Sveučilištu u Zagrebu smatramo da je ova knjižnica naša i zahvalni smo svima koji nam pomažu - rekao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.

2009. godina bogata događanjima u NSK


Danom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu progašen je 22. veljače jer je toga dana 1483. godine izašla prva glagoljicom tiskana knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora, a to je prvi misal u Europi koji nije tiskan latinskim jezikom i latiničnim pismom. Taj misal ujedno je svjedočanstvo o društvenom, gospodarskom, kulturnom i intelektualnom napretku Hrvata u drugoj polovici 15. stoljeća.

- Godina 2009. bila je u znaku obolježavanja 90. obljetnice osnivanja Grafičke zbirke kao zasebne zbirke u sastavu knjižnice i to održavanjem izložbe kojom se prvi puta u povijesti knjižnice retrospektivno pokazao najreprezentativniji izbor zbirke koja danas doseže 200 000 predmeta. Iste godine ustrojena je Zbirka knjiga iz Domovinskog rata, te Zbirka Gradišćansko-hrvatskih knjiga. Obilježena je i 80-a godišnjica smrti Ive Vojnovića - nabrajao je glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Tihomir Maštrović, sve što se događalo protekle godine u NSK, te je sve to i objasnio.

Maštrović je naglasio i kako su povijest knjižnice i povijest sveučilišta povezane.Rekao je i da su recesija i ograničenje proračuna zaustavili završetak kongresne dvorane, a i kako se bore protiv manjka prostora jer im jedan dio zauzima i Gruntovnica. Ravnatelj je govorio i o nastojanjima da se produbi suradnja s Nacionalnim i sveučilišnim knjižnicama u regiji. Također, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu jedina je knjižnica koja je za korisnike otvorena 24 sata dnevno.

Svečano obilježavanje upotpunjeno je i potpisivanjem sporazuma Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu sa Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar te Filozofskim fakultetom u Zagrebu. Sporazum sa Institutom Ivo Pilar potpisali su glavni ravnatelj Tihomir Maštrović i prof. dr. sc. Vlado Šakić, a sa Filozofskim fakultetom glavni ravnatelj i dekan prof. dr. sc. Damir Boras.

- Čast nam je imati sporazum sa jednom knjižnicom koja je uporište znanju. Želimo imati dvosmjernu suradnju,ne samo kao budući korisnici kakvi smo i do sada bili nego i knjižnica nudi svoju suradnju u znanstvenim istraživanjima - rekao je Vlado Šakić.

Nazočnima se obratio i dekan Damir Boras koji je rekao kako oni s NSK već surađuju jer studenti dolaze tu učiti, ali i kako je knjižnica na Filozofskom fakultetu velika i važna knjižnica, pa i svojom veličinom druga najveća knjižnica u Hrvatskoj.

Više pogledajte na Tinolovka-news.

FOTO ZAPIS:


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket



Post je objavljen 22.02.2010. u 20:46 sati.