Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Turska: Bivši visoki vojni dužnosnici uhićeni zbog zavjere

Nekoliko bivših čelnika turske vojske privela je policija u ponedjeljak u okviru istraga vođenih u Turskoj radi razotkrivanja zavjere oko organiziranja vojnog udara i rušenja islamsko-konzervativne vlade, objavile su tv postaje.



Bivši šef zračnih snaga Ibrahim Firtina, umirovljeni general s četiri zvjezdice, njegov nekadašnji kolega Ozden Ornek, bivši zapovjednik mornarice, i Ergin Saygun, bivši drugi čovjek glavnog stožera, privedeni su u Ankari i Istanbulu, ističu informativne postaje NTV i CNN-Turk.
I drugi visoki vojni časnici nalaze se među desetak umirovljenih i aktivnih vojnih dužnosnika koje je uhitila policija. Generali Firtina i Ornek saslušani su kao osumnjičeni u prosincu u Istanbulu u okviru različitih istraga o zavjereničkoj mreži "Ergenekon".

Ta je mreža navodno imala za cilj unijeti kaos u Tursku kako bi se stvorili uvjeti za vojni državni udar protiv vlade Stranke pravde i razvoja, proizašle iz islamističkog pokreta i na vlasti od 2002. Uhićenja tako visokih vojnih dužnosnika u prošlosti su bila nezamisliva za moćni vojni establišment, koji je u posljednjih 50 godina svrgnuo četiri turske vlade. Ipak, njegova je moć umanjena zahvaljujući demokratskim reformama koje je zemlja poduzela nastojeći se približiti Europskoj uniji.



Post je objavljen 22.02.2010. u 13:04 sati.