Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Sv. Josipe - i dalje vodi i nadahnjuj Josipovića : )



Predsjednik Josipović primio nadbiskupa Alessandra D'Errica

Apostolski nuncij u BiH bio je posebni izaslanik Svete Stolice na inauguraciji predsjednika Republike Hrvatske

Zagreb, (IKA) – Ured predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića priopćio je, da je predsjednik Josipović u petak, 19. veljače primio nadbiskupa Alessandra DĺErrica, apostolskog nuncija u BiH i posebnog izaslanika Svete Stolice na inauguraciji predsjednika Republike Hrvatske. Primanju je nazočio i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Mario Roberto Cassari.
Razgovor Predsjednika Republike i izaslanika Svete Stolice bio je pretežno usredotočen na pitanje opstanka hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini te je došlo do visokog stupnja suglasnosti u pogledu budućeg smjera politike prema Hrvatima u BiH. Predsjednik Republike i apostolski nunciji DĺErrico složili su se da je opstanak hrvatskog naroda u BiH u obostranom strateškom interesu Republike Hrvatske i Katoličke crkve te da će se s tim ciljem nastojati razviti partnerski odnosi, kaže se u priopćenju iz Ureda predsjednika."

Iz priopćenja

Josipovićev inauguralni govor

"...
U ovom svečanom trenutku, prije svega, sjećam se svih časnih ljudi koji su se borili, a mnogi i poginuli, za slobodnu i pravednu Hrvatsku. Njima dugujemo našu vječnu zahvalnost.
...
Sjećam se i prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, pod čijim je vodstvom Hrvatska izborila svoju neovisnost.
...
Demokracija i doktrina ljudskih prava obuhvaćaju i vjerska i manjinska prava. Hrvatska je zemlja vjerskih sloboda. Vjerovanje ili nevjerovanje - pravo je svakoga građanina. Sve vjerske zajednice imaju pravo na slobodu izražavanja vjere i potrebnu državnu potporu za ispunjenje svojih vjerskih potreba sukladno ekonomskim mogućnostima zemlje i načelu pravednosti.
...
Ali, EU je i izazov da se očuva vlastiti nacionalni identitet, da mali narod u velikoj multinacionalnoj zajednici ostane prepoznatljiv prema svom hrvatskom identitetu i identitetu svojih nacionalnih manjina. A to možemo ponajprije kulturom, poštovanjem svoje tradicije, ali i poticanjem kreativnosti i suvremenog umjetničkog i kulturnog stvaralaštva te jačanjem nacionalnih kulturnih institucija. No vlastita se kultura ne čuva izolacijom. Uspješno njegovanje i afirmacija vlastite kulture podrazumijeva i otvorenost prema drugim kulturama, poštovanje kulturne raznolikosti i kulturnu suradnju s drugim državama.
...
Ističem da je sa susjedima potrebno razriješiti sva otvorena pitanja, od onih graničnih do onih koji su ostali kao posljedice rata. Otkrivanje sudbine nestalih osoba, inzistiranje na odgovornosti za ratne zločine, povrat otetog kulturnog blaga, izgradnja porušenih objekata, povrat izbjeglica i jamstvo njihove sigurnosti te povrat imovine i rješavanje svih otvorenih pitanja, najvažnije su zadaće političara u svim državama.
...
Fokus hrvatske vanjske politike na Europu i regiju podrazumijeva i svijest o tome da Hrvatska treba prijatelje u cijelome svijetu. Globalno mirotvorstvo i želja da se uspostave prijateljske, političke, gospodarske i kulturne veze širom svijeta, također su odrednica politike koju zagovaram. Velike zemlje, poput Rusije, Kine ili Indije, južnoameričke zemlje, Afrika, Azija i Australija, važni su partneri, osobito u gospodarskim odnosima. Prihvaćanje različitosti, političke, vjerske, kulturne, gospodarske, temelj je međusobnog razumijevanja i izgradnje dobrih odnosa. Zemlje u kojima živi hrvatska dijaspora smatram osobito važnima, kao i njegovanje gospodarske i kulturne suradnje s dijasporom.
...
Zadaće koje su pred Hrvatskom, a time i pred nama koji smo dobili mandat da je vodimo, velike su. Inzistirat ću na razvoju države utemeljenom na vrijednostima odgovornosti, poštenja, povjerenja, poštovanja i načelima jednakih mogućnosti, nediskriminacije i vrednovanja kroz znanje i rad, jednom riječju – na pravednosti. Inzistirat ću na razvijanju sustava koji će potaknuti građane da prihvate i žive ove vrijednosti i načela, a ne da se osjećaju gubitnicima ako to čine. Drugim riječima, inzistirat ću na sustavu u kojem će biti kristalno jasno da se korupcija i kriminal ne isplate. Imovina i društveni status stečeni na ovaj način neće biti dugoga vijeka. Vratit ćemo ljudima dostojanstvo i vjeru u to da se poštenje i odgovornost isplate.
...
Živjeli i živjela nam naša Hrvatska! "

Pa, držimo ga za riječ...I molimo se Bogu!

I sv. Josipu, zaštitniku Hrvatske : )

Post je objavljen 20.02.2010. u 18:23 sati.