Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/realmadridbernabeu

Marketing

Dan za legende... Juanito

Image and video hosting by TinyPic
Juan Gómez González - Poznatiji kao Juanito bio je simbol Real Madrida 80-ih godina prošlog stoljeća. Ono što posebno treba napomenuti da je vezano za Juainta je to da je jedan od rijetkih igrača Real Madrida koji su nosili broj '7'...

Juanito je rođen 10. studenog 1954. godine u predgrađu Madrida, Calzada de Oropesa, nogomet je počeo trenirati kao 14-godišnjak u obližnjem klubu Fuengirola. A 1972. godine svoju omladinsku karjeru nastavio je u Atletico Madridu, gdje je iste godine bio prebačen u prvi tim, no Juanito za prvi tim Atletica u dvije godine nije upisao niti jedan nastup! 1974. Atletico ga posuđuje Burgosu koji ga je godinu dana kasnije i kupio. U tri godine igranja u Burgosu postigao je 21. gol. 1977. godine stigao je poziv Real Madrida koji se ne odbija. U svojoj prvoj sezoni u Real Madridu zajedno u generaciji sa Santillanom, Uli Stielikeom, Vicente del Bosqueom i José Antoniom Camachom postigao je 10 golova. Tada je Juanito osvojio svoj prvi službeni trofej, a to je bila Primera. Kao igrač bio je vrlo pametan, brz, intuitivan - sve su to odlike koje su ga činile najboljim igračem svoga doba. S negativne strane jedino što se može izdvojiti bio je njegov temperament, naime u utakmici Lige prvaka gdje je Real Madrid igrao protiv Bayerna 1978. nakon što je sudac svirao sumnjiv jedanaesterac za Bayern, Juanito je prišao sudcu i udario ga šakom u glavu, što je rezultiralo dvogodišnjim nenastupanjem u Ligi prvaka. Nakon dvije godine Real je ponovo igrao sa Bayernom u Ligi prvaka, i ponovo je Juanito bio jedan od glavnih aktera te utakmice, naime u pola utakmice došlo je do nekakvog incidenta a Juanito se potukao sa Karl-Heinzom Rummeniggeom i slomio mu nos, gdje je ovaj put Real Madrid bio kažnjen sa 300000 pesetasa. Nakon toga njemu kazna od 140000 pestasa, ovaj put se potukao izvan stadiona sa jednim igračem Anderlechta u Bruxullesu. Osim toga 1984. godine pijanka u Milanu mu je donijela novu kaznu, od strane tada trenera Reala Amancia Amara, te bio privremeno suspendiran za nastupe u Europi.

Juanito je odigrao četiri Europska finala, 1981. godine u finalu Kupa Šampiona izgubio je od Liverpoola 1-0. Drugi je bio i finalu Kupa kupova 1983. kada je Real izgubio od Škotskog predstavnika Aberdeen. Treći je osvojio bio je to Kup Uefa 1985. bila je to nepobjediva generacija Quinta del Buitre. Naredne godine Juanito se ponovo okitio naslovom prvaka Kupa Uefa. Što se tiče igranja u domovini, Juanito je osvojio: 5 La Liga, 2 Kupa kralja, jedan Španjolski Superkup i jedan Španjolski Liga kup. Juan Gomez Gonzalez bio je i dobitnik brojnih individualnih nagrada, a trofeji kao što su Pichichi, Zlatna kopačka, i igrač godine u Španjolskoj samo su neke od njih. Nakon njegove uistinu sjajne 10-godišnje karjere u Real Madridu preselio se u redove Malage gdje je 1989. godine i završio svoju profesionalnu nogometnu karjeru. 1. aprlia/travnja 1992. godine vijest koja je donekle potresla sve navijače Real Madrida - Juanito je preminuo! Kada smo rekli 'donekle' to je zbog toga jer je ta vijest izašla na vidjelo 1. aprila - dana šala u cijelome svijetu tako da je malo ko vjerovao u to, no istina je izašla na vidjelo jedan dan nakon toga. Juanito je poginuo u prometnoj nesreći vraćajući se sa treninga omladinske momčadi Meride Extremadure. Pokopan je u Madridu a na njegovoj sahrani bilo je čak 50000 ljudi! Od toga većina naravno navijača Real Madrida. Da stvar bude gora, Juanito je poginuo vrlo rano, u 37. godini života. Od tada publika na Bernabeuu učestalo u 7. minuti uzvikuje: Ila, ila, ila, Juanito Maravilla (to možete primjetiti u utakmicama Real Madrida i dan danas).

Što se tiče njegove reprezentativne karjere. Za prvi tim Španjolske reprezentacije ubilježio je 34 nastupa i postigao 8 pogodaka. Posebno će Juanito ostati upamćen kod ljudi sa ovih prostora, naime. 1982. godine igrala se utakmica između Jugoslavije i Španjolske na Marakani. Jugoslavija je vodila 2-0, a trener Španjolske je u 65. minuti izveo Juanita, koji je pri izlasku sa travnjaka pokazao navijačima Jugoslavije 'palac dolje', gdje je istog trenutka dobio staklenu bocu u glavu. Ono što je također važno napomenuti vezano za Juanita je to da je isti odigrao čak 6 utakmica protiv Jugoslavije! Također se desio još jedan incident kada je Španjolska igrala protiv Jugoslavije, naime Juanito je u lice pljunuo Dušana Bajevića, da bi kasnije Jusuf Hatunić prešao pola terena kako bi se osvetio Juanitu, Hatunić je tada uzeo Juanita za glavu i nabio ga na koljeno, Hatunić je dobio crveni karton a Juanito dobio blaži potres mozga. Bio je ovo uistinu temperamentan igrač, ali sigurno jedan od najboljih u Realovoj bogatoj povijesti.

Post je objavljen 20.02.2010. u 16:48 sati.