Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

Inauguracija u režiji televizija i vladajuće kaste

TEATAR APSURDA

Inauguracija trećeg hrvatskog predsjednika od neovisnosti je završena, teatar apsurda ide dalje, građani kao nijemi posmatrači zbivanja.

Image and video hosting by TinyPic

U zemlji koja se bori protiv rekordne nezaposlenosti, u zemlji koja grca u dugovima, u zemlji koja pati od galopirajuće nelikvidnosti, hrvatska politička kasta, kako vladajuća, tako i oporbena, zajedno sa javnom televizijom, ali i komercijalnim TV postajama, napravila je dernek, u pravom smislu riječi, na drevnom Trgu Sv. Marka u Zagrebu.


Nemamo razloga za slavlje


Što mi to slavimo, kada slavimo 310.000 nezaposlenosti?



Što mi to slavimo kada nam HTV uvodi svake godine sve veći namet kako bi mogli plaćati preplaćene zvijezde i zvijezdice takozvane javne televizije koja pak ima jedinu zadaću, kako održati postojeću nomenklaturu na vlasti ili u blizini vlasti, drugim riječima, bili naklonjeni takozvanoj desnici, ili samozvanoj ljevici, sasvim svejedno, njihov zadatak je evidentan, njihove namjeru su nepogrešive.


Koje su razlike između onih koji su danas organizirali dernek ispred crkve Sv. Marka? Milanović s jedne, Kosor s druge, Mesić sa treće strane, a Josipović dolazi, dok sve to nadgleda odbjegli premijer Sanader, budite uvjereni oni itekako imaju više dodirnih točaka nego što možete zamisliti.


Smiješno je zvučala floskula, " može doći tko god hoće ", može, ali u unaprijed pripremljen prostor ograđen žičanom ogradom, sve ovo neodoljivo podsjeća na sajmeni dan, odnosno stočni sajam nedaleko Zagreba.



Točno se zna gdje tko stoji, poglavito gdje tko sjedi, " stoka sitnog zuba " ionako je dobro osigurana, iza ograde, kako slučajno netko ne bi pokvario ovaj " festival demokracije ". Nijema kulisa, hrvatska groteska na Markovom trgu bila je potpuna.


Hrvatski zaslužnici


Na Trg Sv. Marka stigli su svi oni koji su zaslužni za kaotično stanje u državi koja svojim prirodnim bogststvima nema premca u Europi ali koja je nažalost siromašna liderima, koju su nažalost opustošile vladajuće kaste u 21. stoljeću.


Svi saborski zastupnici, državni dužnosnici, bivši premjeri i ministri, glavešine, glavešine i kvazi novinari, a u stvarnosti protagonisti jedne politike s komercijalnih televizija, upriličili su neukusni dernek koji sa praznikom, pogotovo praznikom demokracije, veze nema.


Što mi to slavimo? Zar slavimo njihovo međusobno tituliranje, zar slavimo njihova odlikovanja, položaje, dužnost, sinekure te honorare koje su uglavnom sami sebi, jedni drugima, dali?


Prema pisanju nekih medija na Markovom trgu okupio se veći broj potencialnih ili stvarnih kriminalaca nego ih je danas na " menadžerskoj akademiji " u Remetincu.


Mora se priznati, ni James Cameroon ne bi mogao bolje, majstori su u režiranju sličnih predstava, sve ovo podsjeća na Titanic, cirkus ide dalje, dok mi tonemo sve dublje, uz blagoslov ljudi koji bi trebali biti " korektiv režima ", uz blagoslov najjačih medijskih kuća. Hrvatska televizija, bez Hloverke ili sa Hloverkom, NOVA TV, bez bivšeg ljubavnika Marijane Petir, Mislava Bage, ili sa Mislavom Bagom, RTL, samo su neki eksponenti teatra apsurda u kojem su građani tek smetnja elitnoj kasti spremnoj na sve da opstane na sceni, na sceni koju je zaokupila u posljednjih petanestak godina,



Gdje je nestao narod ( čovjek )?


Umjesto da uz predsjednika budu oni koji danas nemaju posao, koji danas kopaju po kontejnerima, koji danas stenju od očaja jer im poslodavci nisu isplatili plaće, koji danas nemaju ni toliko mogućnosti da bi svom dijetetu omogućili besplatno školovanje, koji svojoj djeci ne mogu priskrbiti ni minimalne uvjete za život, kojima svako malo dolaze HTV-ovi inkasatori ( inkvizitori ) na vrata po harač kojim bi platili prenemaganja Stankovića, Latina, Šprajca, Hloverke i ostalih protagonista hrvatskog teatra apsurda, koji su ostali bez dijelova tijela u oslobodilačkom Domovinskom ratu u kojem niti jedan političar nije sudjelovao aktivno već samo demagoški miljama udaljen od istinskog bojišta, od pakla Vukovara, užasnih razaranja Gospića, mi na inaugurativnoj pozornici imamo ušminkane voštane figure sumnjivih intelektualnih mogućnosti i isto takvog morala.


Sav ovaj cirkus sponzorirali su elitni hrvatski mediji, vodajući i slikavajući političare, gospodarstvenike i prijatelje bivšh i sadašnjih lidera, ustrajući u bjesomučnoj utrci tko će više glorificiranjem nadmašiti konkurenciju, koja to nije, te se tako ulizati novom vlastodršcu, ali i potvrditi vjernost starom vođi.


Ovoj iracionalnoj groteski nedostajala je samo Saša Mesić, u tom slučaju, moglo bi se reći, svi reprezenti hrvatske surove stvarnosati našli su se ispred drevne crkve SV. Marka, na trgu koji stoljećima prati politička događanja, promjene vlasti i režima, a koji je rijetko kada, kao danas, bio nijemim svjedokom jednog cirkusa.


Na pragu drugog desetljeća 21. stoljeća Hrvatska se bori protiv rekordne nezaposlenosti, Hrvatska bilježi isto takvu nelikvidnost, SDP-ovi i HDZ-ovi gradonačelnici " drpišu " gdje god stignu, bivši ministri se vucaraju po sudovima, a bivši premijeri sve to nadgledaju, televizijski inkasatori naplaćuju, dok se glavni državni odvjetnik i dalje odbija izjasniti tko to na njega vrši politički ili bilo kakvi drugi pritisak ( ne morate strahovati, vrana, vrani oči ne kopa ), tako poduzetni Bajić ušao je u svoj treći mandat a Hrvatska u novo mračno doba.



Zar nije groteskno bilo promatrati manipulaciju raznih televizija koje su nastojale prikazati predsjednika kao borca protiv korupcije, kao uzora građanima, kao Don Kihota, zaboravljajući, naravno namjerno, činjenicu da predsjednik države nema gotovo nikakve ovlasti u gospodarstvu, nama nikakvu moć nad pravosuđem. No, ipak jedna sekvenca, tek kratak bljesak u tami daje nam razloga za optimizam, upitan je li mu predsjednik uzor, jedan mladić, student na Pravnom fakultertu nedvosmisleno je poručio: " Meni je uzor moj tata, ne političari ".





Po zvaršetku inaugurativnog slavlja dužnosnici, što strani, što domaći, odoše u plaču Dverce, a puk, zbog kojeg se i održala ova predstava, na Gornji grad, netko doma, netko prema kontejnerima, što možete, takva je hrvatska sudbina.


Što mi to onda slavimo, politički dernek ili " festival demokracije " ?


Fotografije sa inauguracije uskoro pogledajte u fotogaleriji: TINOLOVKA - NEWS


Post je objavljen 18.02.2010. u 14:11 sati.