Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 171 ) - Dan bez duhanskog dima

PROTIV PUŠENJA

I ove godine Grad Zagreb se bori protiv pušenja, na prvi dan korizme pušače su pozvali na odvikavanje.

U Zagrebu je obilježen ''Dan bez duhanskog dima'' i to tradicionalno na prvi dan korizme kako bi se pozvalo aktivne pušače da bar jedan dan u godini ne zapale cigaretu. Dan je obilježen konferencijom za novinare nakon koje se građanima nudilo da naprave neke pretrage poput spirometrije, određivanja kisika i ugljičnog monoksida u perifernoj krvi, mjerenje krvnog tlaka, izračun indeksa pušenja i slično.

- S obzirom na to da sam nepušač cijeli život jednostavno nemogu shvatiti ovisnost o cigaretama. S druge strane s obzirom na bolesti koje se pojavljuju kao posljedice pušenja mogu shvatiti kako velik broj naših sugrađana danas ima taj problem i da im trebamo pomoći da taj problem i riješe jer vrlo često se o pušenju govori kao o javno-zdravstvenom problemu broj jedan u svijetu - rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičević-Vukičević.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar rekao je kako je već osnovano nekoliko zaklada, pa je tako prva bila Zaklada za prevenciju moždanog udara, druga je Hrvatska kuća srca i treća zaklada će biti Hrvatska škola disanja. Mr.sc. Alma Rožman predstavila je rezultate programa ranog otkrivanja raka pluća i KOPB-a kod pušača od 40 do 65 godina u Gradu Zagrebu. Od 1040 ispitanika njih 81 posto pokazalo je želju za prestankom pušenja, ali nisu znali kako to učiniti. Rekla je i kako je kod 6 pacijenata otkriven malignom, a od toga su dva pacijenta umrla.

Dr.med. Mirjana Orban rekla je kako su porazni rezultati istraživanja koji pokazuju kako 25 posto mladih nakon srednje škole izađu kao pušači, dok je dr.med. Ljuljana Lulić-Karapetić naglasila kako i nakon odvikavanja od pušenja samo 20 posto ovisnika prestane pušiti. Prof. dr. sc. Miroslav Samardžija rekao je kako je prvi cilj zaklade dovesti sve pojedince koji se bave patologijom u prsnom košu, te je najavljeno kako će on biti ravnatelj Zaklade. Nakon izlaganja spirometriju i mjerenje tlaka odradili su i Šostar i Pavičić-Vukičević, a ostatak dana isto se nudilo građanima.

Recimo još samo da u Hrvatskoj aktivno puši svaka treća osoba, a prema broju konzumiranih cigareta Hrvatska je iznad prosjeka Europe. 70 posto mladih u dobi do 15 godina probalo je pušiti dok ih 30 posto redovito puši. Prema procjenama 60 posto djece od najranijeg djetinjstva pasivno puši.

Više pogledajte na Tinolovka-news.

FOTO ZAPIS:


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Post je objavljen 17.02.2010. u 21:48 sati.