Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Beogradska šestorka: tiče se i nas!

Danas je pred Višim sudom u Beogradu započelo suđenje "Beogradskoj šestorki", grupi članova legalne organizacije Anarhosindikalistička akcija (ASI). Optužba je podignuta za međunarodni terorizam. Riječ je o dva molotovljeva koktela, bačena na zgradu grčkog veleposlanstva u Beogradu, noću. Nitko nije ozlijeđen, a materijalna šteta je 18 eura. Grčka vlada, navinuta na mnogo gore incidente u Ateni, rekla je da incident smatra minornim. Odgovornost za napad preuzela je ilegalna anarhistička grupa "Crni Ilija", a srpske vlasti su, da se ne gnjave, zgrabile prve anarhiste koji su im bili na dohvatu. U zatvoru su već pet mjeseci. Neuspredivo teži napadi desničara na američko, hrvatsko i slovensko veleposlanstvo ostali su gotovo bez posljedica.

Članak o tome na portalu h-alter: Apsurdnost jednog krimena. Tekstove na tu temu objavili su u Hrvatskoj i tjednik "Novosti" i dnevnik "Novi list".

Zašto o tome? Prvo zato, jer se radi o grubom kršenju osobnih sloboda i prava čovjeka i građanina. Drugo, jer u ovom slučaju ima i za nas, kao i za cijelu Europu, mogućih zabrinjavajućih elemenata. Naime, svuda se javlja tendencija da se pod izlikom "rata protiv terorizma" sužavaju ljudska prava i proganjaju svi koji "vansistemski" misle i djeluju, tragajući za alternativom neoliberalnoj hegemoniji.

U subotu je u Zagrebu, u Kući ljudskih prava, bio o tome okrugli stol sa sudionicima iz Slovenije i Hrvatske. Srele su se dvije generacije vanstranačkih lijevih aktivista: Stariji, intelektualci na čelu s Predragom Matvejevićem i Žarkom Puhovskim (a tu bih ubrojio i svoju malenkost), te mlađi, anarhisti, studenti uglavnom oko dvadesete. Izvještaj pogledajte na nedavno postavljenom mrežnom sjedištu slobodno-drustvo.het.

Jučer je u Rijeci održan prosvjedni skup pred generalnim konzulatom Repulike Srbije.



Prvi prosvjed bio je održan u Zagrebu 14. rujna 2009.. Pogjedajte video.

Ovdje možete potpisati peticiju.

Pridružite se facebook grupi Suđenje beogradskoj šestorki.

Grupa hrvatskih i slovenskih intelektualaca poslala je Otvoreno pismo slovenskim vlastima, "Sloboda za šestero političkih zatvorenika".

Post je objavljen 17.02.2010. u 09:53 sati.