Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 167 ) - Izložba još žive hrvatske tradicije

OČUVANJE TRADICIJE

Kako bi se hrvatska tradicija očuvala svake godine se organiziraju izložbe na kojima se predstavljaju različiti tradicijski predmeti.

Otvorena je izložba u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije kojom se nastavlja ciiklus izložbi vezanih uz kulturnu baštinu Zagrebačke županije. Ova izložba posjetitelje upoznaje s radom Udruge ''Tragovi''.

- Kad govorimo o tradicijskim umjetničkim zanatima mislimo da je to nacionalno blago koje treba sačuvati za mlade naraštaje. To su zanati koji polako odumiru i više ih nema. Naša želja je da kroz udrugu oživimo ono što još imamo,pa da izvučemo iz zaborava ono što je već polako nestalo sa scene, pa spomenimo zanate za koje nema niti škola više. Imamo još dva ili tri proizvođača trzalačkih instrumenata što je vrlo malo na broj stanovnika Hrvatske. Svi drugi stari zanati su izumrli, ali radimo na tome, pa čak razgovaramo sa školama ako se pojavi bar pet kandidata za neki od tih zanata, da bi se školovao taj kadar dok još ima majstora koji ih mogu učiti - rekao je na otvorenju Stjepan Popović, predsjednik udruge ''Tragovi''.

Na ovoj izložbi predstavilo se nekoliko tradicijskih obrta i to medičarsko-svjećarski obrt ''Arko'', obrt za prozvodnju nakita ''Ametist'', proizvodnja i prodaja meda ''Mikuljan'', Obiteljsko gospodarstvo ''Volarić'', te Krojački obrt ''Ma-la'' koji izrađuje narodne nošnje.

Razgovarali smo s vlasnicom obrta ''Arko'', gospođom Brigitom Mihinom, koja nam je objasnila kako je ona treća generacija koja održava ovaj obrt. Izrada licitarskih srca i nije tako jednostavna kako mnogi misle, te je to doista dugačak proces. Na sreću, kako je sama objasnila, tradicija njezinog obrta će se nastaviti jer njezin sin ima i volje i smisla za izradu licitarskih srca, ali i ostalih proizvoda.

Više pogledajte na Tinolovka-news.

FOTO ZAPIS:


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket



Post je objavljen 16.02.2010. u 23:12 sati.