Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 166 ) - ''Promjena Ustava mora biti javna''

PONOVNO O USTAVU

Iz Transparency Internacionala Hrvatske poručuju kako ne nedopustivo da se Ustav mijenja, a bez da građani znaju što se mijenja.

U Transparency International Hrvatska održana je konferencija o ustavnim promjenama. Naime, tamo smatraju kako taj proces mora biti javan i maksimalno otvoren svima.

- Smatramo da je u zemlji koja sebe želi nazivati demokratskom nedopustivo da se Ustav mijenja daleko od očiju javnosti - rekao je predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović, te je dodao: ''Građanima je potrebno nešto gdje mogu reći svoj stav, nekakve internet stranice, nekakvi javni istupi... Drugo zašto bi taj proces morao biti javan jest da građani moraju biti upoznati sa svojim pravima, odnosno obvezama. Ustav kao temeljni dokument pravnog sustava bilo koje uređene države mora biti dostupan svim građanima, građani moraju znati koja su njihova ustavna prava i ustavne obveze.''

''Dužnosnici moraju imati veću potporu''


- Mi smo razgovarali sa ekspertima što i kako bi se u Hrvatskoj Ustavom smanjio prostor za korupciju. Temeljno načelo za koje se zalažemo je pravo na informaciju. Trenutno javnost pravo na informaciju prepoznaje kao pravo novinara, što je neupitno i što pozdravljamo, ali trenutno smatramo da država koja želi suzbijati korupciju i koja želi poštivati najviše pravne norme mora imati i ustavno pravo na informaciju za svakog svog građanina - poručio je predsjednik TIH-a.

Petrović je rekao i: ''Voljeli bismo vidjeti da se i kod izbora dužnosnika, a tu prvenstveno mislimo na izbor glavnog državnog odjetnika i izbor sudaca Ustavnog suda, povede računa o kreranju sustava koji će povećati konsenzus, odnosno političku potporu, bilo Ustavnom sudu, bilo dužnosnicima koji se biraju. Uzmimo za primjer izbor glavnog državnog odvjetnika jer smo svi bili svjedoci prijepora tijekom proteklih tjedan dana koji su u konačnici završili nadglašavanjem. Smatramo da bilo koji dužnosnik mora imati što veću potporu oko imenovanja jer se na taj način povećava i njegov legitimitet i vjera građana u njih.''

Poseban naglasak je stavljen na to kako u dosadašnjem tijeku rasprave o ustavnim promjenama hrvatska javnost nije imala prilike saznati niti o čemu se sve raspravljalo ni koji su prijedlozi razmatrani.

Više pogledajte na Tinolovka-news.

FOTO ZAPIS:


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket




Post je objavljen 16.02.2010. u 22:28 sati.