Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Božinović u posjeti Moskvi

Državni tajnik za politička pitanja Davor Božinović razgovarao je u ponedjeljak u Moskvi sa zamjenicima ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Aleksandrom Viktorovičem Gruškom i Vladimirom Genadijevičem Titovim o multilateralnim i bilateralnim pitanjima, priopćio je MVPEI. Božinović i Gruško razgovarali su o multilateralnim organizacijama i sigurnosnim mehanizmima, s posebnim osvrtom na budućnost OESS-a, te odnosu Rusije i NATO-a, u čijem je članstvu i Hrvatska, precizira se u priopćenju. Božinović je ukazao na Afganistan kao na primjer uspješne suradnje Rusije i Sjevernoatlantskog saveza.



Sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Titovim, Božinović je razgovarao o bilateralnim odnosima, te razmijenio poglede na situaciju u jugoistočnoj Europi. Sugovornici su obostrano potvrdili vrlo dobre odnose dviju zemalja te razmotrili mogućnosti daljnjeg jačanja suradnje u području turizma i energetike. U priopćenju se podsjeća na planiranu privremenu suspenziju viznog režima za državljane Ruske Federacije, što će pridonijeti većem priljevu ruskih turista u Hrvatsku, i skorašnji posjet premijerke Jadranke Kosor Moskvi gdje će se sastati sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom. U priopćenju također stoji da će na inauguraciji novoizabranog predsjednika Ive Josipovića Rusiju predstavljati zamjenik predsjednika Dume Aleksandar Mihajlovič Babakov.

Božinović je u Moskvi polaznicima Diplomatske akademije pri Ministarstvu vanjskih poslova Ruske Federacije održao predavanje o hrvatskoj vanjskoj politici, te objasnio razloge ulaska Republike Hrvatske u NATO, kao i kompleksnost procesa pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom, priopćio je MVPEI. Božinović je dao i pregled situacije u jugoistočnoj Europi, naglasivši važnost održavanja perspektive članstva u Europskoj uniji za sve zemlje regije. Ocijenio je bilateralnu suradnju uspješnom i u usponu, čemu posebnu dinamiku daju premijeri Vladimir Putin i Jadranka Kosor, stoji u priopćenju.

Post je objavljen 15.02.2010. u 19:29 sati.