Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/realmadridbernabeu

Marketing

Dan za legende... Davor Šuker

Image and video hosting by TinyPic
Igrajući na mjestu napadača, Šuker je bio planetarno popularan i jedan od najboljih napadača svijeta 90-ih godina. I danas je velikom broju zemalja na svijetu prva asocijacija na riječ Hrvatska, uz more, upravo Davor Šuker...

Rodio se u Osijeku. Njegova obitelj potječe iz Livna. Karijeru je započeo 1984. u rodnom mu Osijeku, igrajući za prvoligaša NK Osijek. U Osijeku je odigrao skoro 100 utakmica i postigao 40 golova. Uslijedio je prelaz u redove jačeg hrvatskog kluba NK Dinamo. Iako je tamo ogovaran da se malo zalaže u igri i podosta je spor, uspio je zabilježiti sjajne rezultate s klubom i 1991. godine otišao je u španjolsku Primeru, najprije u Sevillu. U tom je gradu i klubu proveo sljedećih 5 godina i u tom razdoblju postao ikona kluba, zabivši 76 pogodaka u 153 nastupa gdje je igrao zajedno sa Maradonom, a nakon svega toga u vezi sa njegovom karjerom u Sevilli on je rekao: "Sjećam se kada se tek pojavila informacija da će Maradona pojačati Sevillu. Bio sam jako sretan, pitao sam se: Čime sam ja to zaslužio da igram zajedno sa Maradonom. Onda je došao, počeo igrati. Dobro smo se slagali na terenu. Sjećam se da mi je govorio: Davore, ti samo trči i dobit ćeš moju loptu gdje treba. Dao sam tako nekoliko golova nakon njegovih asistencija. Družili smo se i van terena, zaista pamtim to vrijeme." - Prije europske smotre 1996. u Engleskoj, kupio ga je Real Madrid. Tamo je Šuker osvojio naslov prvaka Španjolske 1997., pa onda i Ligu prvaka 1998, u istom klubu u 86 nastupa postigao je sjajnih 40 golova. Tu godinu pamtit će i po Svjetskom prvenstvu u Francuskoj gdje je sa 6 golova u 7 utakmica odveo svoju zemlju do 3. mjesta u svijetu, dok je on sam dobio nagradu Zlatna kopačka koja se dodijeljuje najboljim strijelcima Svjetskog prvenstva, Srebrna lopta za drugog najboljeg igrača Svjetskog prvenstva i Brončani trofej FIFA za treće mjesto u izboru igrača sezone prema glasovanju izbornika svih svjetskih reprezentacija. Te iste godine dobitnik je nagrade za najboljeg sportaša godine u izboru Sportskih novosti, a dvostruki je dobitnik i najviše Državne nagrade za šport "Franjo Bučar" i kao pojedinac i kao član stožera reprezentacije.

Završetkom španjolske epizode karijera mu je poprimila drugačiji oblik. Kako je već ušao u 30-e, počeo je brže mijenjati klubove. Tako je bio nakratko u Arsenalu, pa je uslijedio West Ham United, zatim 1860 München. Na Europsko prvenstvo 2000. godine Hrvatska se nije uspjela plasirati, nastavljajući "prokletstvo" svjetske bronce koje je prije Hrvatske započela Bugarska, a nakon toga nastavila Turska. Na Mundialu 2002. putovao je s hrvatskom reprezentacijom, ali je odigrao tek 64 minute u porazu od Meksika, što mu je bio i posljednji nastup za izabranu vrstu.

Debi u kockastom dresu zabilježio je protiv Rumunja. U reprezentaciji je u 69 utakmica postigao 45 pogodaka i time postavio teško dostižan rekord. Prvi mu pratitelj Darijo Srna s 28 golova manje. Šuker pamti i nastupe u plavom dresu Jugoslavije. Bilo je to 1991., a odigrao je 2 utakmice i postigao 1 gol. Prije toga nastupao je u mlađim reprezentativnim kategorijama tadašnje države, a između ostalog i na završnicu Europskog U-21 prvenstva u Rusiji, gdje je jugoslavenska U-21 reprezentacija, izgubivši u finalu od domaćina, osvojila 2. mjesto, a Davor Šuker je proglašen najboljim igračem Prvenstva.

Post je objavljen 10.02.2010. u 18:49 sati.