Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

" Objavite registar branitelja, ali i registar agresora "

ARGUMENTI ZA I PROTIV

Već mjesecima traje aktivna kampanja za objavom registra hrvatskih branitelja, koje su zapreke jednom ovakvom zahtjevu?

Image and video hosting by TinyPic

Rasplamsava se polemika oko objave registra hrvatskih branitelja, načelno su svi za objavu registra, međutim kako se približava realizacija jednog takvog zahtjeva tako se i donose argumenti za i protiv objave registra.


" Pravi branitelji nemaju se razloga stidjeti "

Svatko ima svoje razloge, ne može se reći kako jedna i druga strane ne barata argumentima koje valja uvažiti. Uz obveznu nadopunu da je znatnoi veći broj onih branitelja koji jesu za javnu objavu registra branitelja uz naoko sasvim nedvojbeni argument, " pravi branitelji nemaju se razloga stidjeti svoje uloge u Domovinskom ratu, naprotiv, mogu osjetiti samo ponos, dok će lažne branitelje, upravo oni pravi, objavom registra, znati prepoznati ".

Jasno, ovakav argument koji iznose pobornici objave registra hrvatskih branitelja nije lako pobiti, u doglednoj budućnost ovakvi argumenti trebali bi se uvažavati, pogotovo ukoliko dolaze iz braniteljskih krugova.

Međutim, nije sve toliko jednostavno kao što bi u prvi mah se moglo učiniti nekome izvana, posebno nekome tko nije upoznat sa problemima braniteljske populacije. Kako uostalom tretirati izjave uplakanog predsjednika HNS-a, Radimira Čačića, koji valjda jedino živne kada se treba obračunavati s političkim neistomišljenicima.

- Ja sam bio branitelj i dragovoljac, vrlo dobro znam da nije bilo 500.000 branitelja - rekao je heroj varaždinskih ulica, Ratko Čačić, te nastavio: " Parazitska skupina lažnih branitelja, kojih nije više od 20-30 posto ( zaboga, što ćete više od toga, 30 posto od 500.000 daje nam zastrašujuću brojku od 150.000 lažnih branitelja, po Čačiću, naravno ), manipulira pravim braniteljima i pruža otpor objavi registra branitelja ".

" Neke zemlje ne gledaju blagonaklono na sudjelovanje u Domovinskom ratu "


Možda najveći problem i najveća zapreka objavi registra hrvatskih branitelja upravo izvire iz riječi bivšeg predsjedničkog kandidata HDZ-a, profesora Hebranga, " ako objavimo registar hrvatskih branitelja ne možemo jamčiti da neki branitelji neće imati problema kada se budu uputili preko granice u one države koje smatraju da je krimen sudjelovanje u Domovinskom ratu ", Hebrang se preko te tvrdnje indirektno reflektirao na probleme koje su imali pojedini hrvatski državni dužnosnici kada su se otputili preko VELIKE BARE, jer su prilikom zahtjeva za vizom morali napisati gdje su bili i što su radili tijekom hrvatskog oslobodilačkog rata , ispada da se sudioništvo u obrambenom ratu još uvijek u nekim zemljama smatra inkriminiranom djelatnošću.

Najzanimljiviji prilog raspravi oko objave registra hrvatskih branitelja dao je predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke, HSP-ovac Željko Kardaš, naime, Kardaš je i sam aktivni sudionik Domovinskog rata, i to od samih početaka ratnih operacija, kao takav ne protivi se objavi registra branitelja, ali se s druge strane odlučno zalaže da onog trenutka kada registar branitelja postane javan, da se obznani imenom i prezimenom svaki agresor koji je sudjelovao u agresiji na suverenu, demokratsku, međunarodno priznatu državu Hrvatsku.

Naravno, ne treba očekivati da će zakonodavac uvažiti Kardašove argumente, ma koliko oni opravdani bili. Koalicija prije svega, interes opstanka na vlasti iznad svega. Isto tako, jedna ovakva objava tzv. " agresorske liste ", doista bi bila presedan u hrvatskim uvjetima.


Više naravno, kao i uvijek:

OBJAVITI REGISTAR BRANITELJA, DA ILI NE?



Post je objavljen 09.02.2010. u 13:36 sati.