Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/realmadridbernabeu

Marketing

Dan za legende... Alfredo Di Stefano

Image and video hosting by TinyPic
Za Alfreda di Stefana kažu da je bio najbolji all round igrač svih vremena. Ovaj Argentinac je ostao upamćen po svojoj sposobnosti da odigra fantastično na bilo kojoj poziciji, iako je njegovo pravo mjesto bilo u veznom redu nerijetko se stavljao u ulogu centarfora, ali je odlično obavljao i obrambene zadaće...

Rapsodija u bijelom
Za Alfreda di Stefana kažu da je bio najbolji all round igrač svih vremena. Ovaj Argentinac je ostao upamćen po svojoj sposobnosti da odigra fantastično na bilo kojoj poziciji, iako je njegovo pravo mjesto bilo u veznom redu nerijetko se stavljao u ulogu centarfora, ali je odlično obavljao i obrambene zadaće. Osim besprijekornog vladanja loptom bio je i fizički vrlo dobro pripremljen tako da je i sa 40 godina bio u stanju bez problema odigrati svih 90 minuta. Najbolji igrač u povijesti madridskog kraljevskog kluba s kojim je osvojio nedostižnih pet titula prvaka Europe za redom.

Legenda kraljevskog kluba
Poznato nam je da Argentina prepuna ljudi talijanskog porijekla. Jedan od takvih je i Alfredo di Stefano. Rođen je 4.srpnja 1926.godine u predgrađu Buenos Airesa. Bio je najstarije dijete u obitelji farmera i vrlo je rano počeo raditi. Unatoč teškom djetinjstvu Alfredo nikada nije zapostavljao nogomet, a težak rad ga je samo razvio i očvrsnuo tako da je bio svojevremeno jedan od najjačih igrača lige. Sa petnaest godina pridružuje se najtrofejnijoj argentinskoj momčadi, River Plateu, u kojem već godinu kasnije debitira za prvi tim. Odatle biva posuđen Huracanu, gdje igra odlično i pogotkom odlučuje utakmicu upravo protiv svog Rivera. U argentinskom prvenstvu ima fantastičan prosjek od skoro jednog gola po utakmici i već u 21.- oj godini debitira za gauchose na Copa America (prvenstvu Južne Amerike) koje Argentinci osvajaju što je ujedno i najveći uspjeh Di Stefana na reprezentativnom nivou. Nakon štrajka nogometaša u Argentini 1949. godine veliki broj ih odlazi u kolumbijsku piratsku Di Mayor ligu zbog toga što je kolumbijski savez nije priznavao FIFU i gdje se nisu oporezivali transferi igrača tako da su klubovi mogli ponuditi veće novčane iznose nogometašima. Di Stefano se pridružio Millionariosu iz Bogote u kojem je igrao sa svojim zemljakom, kasnije suigračem iz Reala Hectorom Rialom. Za samo četiri godine napravio je od milijunaša veliki klub, osvojili su četiri titule prvaka Kolumbije, a od sebe najboljeg strijelca kluba svih vremena. Di Stefano je izrastao u najboljeg igrača Južne Amerike i kao takav je u zrelim nogometnim godinama (27) prešao u kraljevski klub iz Madrida od kojeg je u slijedećih deset godina napravio najveći klub u povijesti nogometa. 1953. godine Millionarios igra utakmicu protiv Reala na madridskom Chamartinu, gdje predsjednik Reala Santiago Bernabeu oduševljen Alfredovom igrom vidi u njemu čovjeka oko kojega će stvoriti momčad koja će pokoriti nogometni svijet. Kako je njihov Ijuti rival Barcelona već kontaktirala sa River Plateom, Bernabeu šalje sekretara kluba Raimonda Sapportu da pregovara direktno sa Millionariosima o prelasku Di Stefana u madridski klub. Dogovor je bio da Di Stefano igra sezonu u Realu, zatim sezonu u Barceloni. Katalonci nisu bili impresionirani njegovim nastupima u bijelom dresu pa su svoj dio odlučili prodati Juventusu, ali Di Stefano te ne prihvaća te Real otkupljuje Barcelonin dio i Alfredo ostaje u vlasništvu Reala za smiješnih 70.000$. Te sezone (53/54) Real kroz cilj prolazi za prsa ispred Barcelone, a Di Stefano na tronu najboljeg igrača Španjolske smjenjuje Barcinog Kubalu. Te godine kreće i prva sezona Kupa prvaka, a ujedno i era vladavine najbolje svjetske momčadi.

Pet puta na krovu Europe
U periodu od 1956.-1961 kraljevski klub se pet puta u nizu penje na krov Europe. U prvom finalu mušterije su im Francuzi iz Reimsa predvođeni fantastičnim Raymondom Kopom. Iduće sezone u svoje redove dovode tog istog Kopu, a u finalu pobjeđuju talijansku Fiorentinu 2:0. Također osvajaju domaće prvenstvo, a Alfredo di Stefano te '57 godine po prvi puta biva proglašen najboljim igračem Europe. Godinu kasnije su jači još za Urugvajca Santamariu. Njihov protivnik Milan predvođen Schiaffinom, Liedholmom i Cesare Maldinijem ipak je kapitulirao nakon pogotka Di Stefana za Realovu pobjedu 3:2. 1959. godine Realovoj legiji stranaca Di Stefano i Rial (Argentina), Santamaria (Urugvaj), Kopa (Francuska) pridružuju se još dva van serijska igrača Didi (Brazil) i Puškaš (Mađarska). Zajedno sa Španjolcem Gentom sačinjavali su dream team kojemu nije ravan nijedan kasnije. Četvrto finale u nizu je opet pogubno za Reims, čija je najveća zvijezda Fontaine - najbolji strijelac SP 1958 u Švedskoj. Di Stefano je te iste '59. godine po drugi puta proglašen najboljim igraćem Europe. Zadnje u nizu, ali sigurno najzanimljivije je ono iz 1960. godine kada na krcatom Hampden Parku sa uvjerljivih 7:3 ponižavaju frankfurtski Eintracht, koji je u polufinalu bio bolji od Glasgovv Rangers čak 12:4. Finale je svakako ostalo upamćeno i po četiri gola koje je postigao Alfredo di Stefano. Jedini trofej koji je nedostajao u Di Stefanovoj riznici je bio Interkontinentalni kup. Njega su osvojili nakon dvije utakmice protiv urugvajskog Penarola. U svih pet finala Kupa prvaka, kao i u interkontinentalnom kupu Alfredo je zabijao makar po jedan zgoditak. Prezasićeni trofejima, sa europskog trona prva ih skida lisabonska Benfica predvođena Eusebiom, a u sljedećem finalu i milanski Inter. Era dream teama najuspješnijeg predsjednika Real Madrida svih vremena je završena, a Realov Chamartin stadion je kasnije nazvan (i sada se zove) po legendarnom predsjedniku Santiago Bernabeu. Posljednja igračka stanica za Di Stefana je grad Barcelona, klub Espanyol, gdje nakon dvogodišnjeg igranja karijeru završava 1966. godine. lako je u klupskoj karijeri osvojio sve što se osvojiti može, posljednju priliku na reprezentativnoj razini je propustio na SP 1962. godine, kada ga je ozljeda spriječila u nastupu za svoju novu domovinu - Španjolsku. Okušao se i u trenerskim vodama. Vodio je momčadi Boca Juniors, River Plate, Valencie, Sporting Lisabon i kratak period Real Madrid. Kakav je to igrač bio najbolje govore riječi velikog Maradone: Ne znam da li sam bio bolji igrač od Pelea, ali sam siguran da Di Stefano jeste.

Post je objavljen 07.02.2010. u 18:06 sati.