Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Rusija dobila novu vojnu doktrinu

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev (slika lijevo) odobrio je u protekli petak Novu vojnu doktrinu po kojoj je širenje NATO-a prijetnja nacionalnoj sigurnosti i koja potvrđuje da je upotreba nuklearnog oružja opravdana u slučaju ugroženosti opstanka Rusije.

Doktrina definira širenje NATO-a na istočnu Europu i američke planove za postavljanje proturaketnog štita kao ugroze nacionalnoj sigurnosti, iako ističe da je vjerojatnost nuklearnog sukoba mala.

Dok ruskim konvencionalnim snagama nedostaje moderna oprema i prolazi kroz bolne reforme s ciljem profesionalizacije vojske, Moskva se oslanja na svoj nuklearni arsenal, stoji u dokumentu objavljenom na internetskim stranicama Kremlja.

Ipak, nove smjernice ne uključuju prošlogodišnju ideju šefa Ruskog vijeća sigurnosti Nikolaja Petruševa o uporabi nuklearnog oružja u regionalnim sukobima.

U Doktrini se ističe da je jedna od "glavnih vanjskih prijetnji" širenje NATO-a na istok prema ruskim granicama, kao i širenje oružja za masovno uništenje te države koje posjeduju nuklearno naoružanje.

Taj strateški dokument objavljen je u vrijeme dok Rusija i SAD nastavljaju pregovore o novom bilateralnom sporazumu o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja.

Fogh-Rasmussen: Ruska doktrina ne odražava stvarnost

Glavni tajnik NATO-a je u subotu ocijenio da Nova ruska vojna doktrina koja širenje NATO-a određuje kao prijetnju ne odražava stvarnost i protivi se naporima da se poboljšaju odnosi između saveza i Moskve.


"Moram reći da ta nova Doktrina ne odražava stvaran svijet.... NATO nije neprijatelj Rusije", rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh-Rasmussen agenciji Reuters na marginama konferencije o sigurnosti u Münchenu. "Ona ne odražava stvarnosti i u jasnom je proturječju sa svim našim nastojanjima da se poboljšaju odnosi između NATO-a i Rusije".

Ovo je 1601. blog post na OPSA blogu


Post je objavljen 08.02.2010. u 09:00 sati.