Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 156 ) - Tisuće vjernika u Sisku

U katedrali svetog Kvirina u Sisku, usprkos lošem vremenu veliki broj vjernika svjedočio ponovnom uspostavljenju Sisačke biskupije.

Više od pet tisuće vjernika, usprkos lošem, pravom zimskom vremenu u glavnom gradu na Banovini okupilo se kako bi svjedočilo ponovnom uspostavljenju Sisačke biskupije, novi biskup ove biskupije postao je dosadašnji pomoćni biskup zagrebački monsinjor Vlado Košić, a sisačka katedrala postala je župna crkva Uzvišenja Svetog Križa.

Odlukom Svetog oca od prosinca 2009. godine


Odlukom Svetog Oca Benedikta od 5. prosinca prošle godine Sisak je ponovo postao središte biskupije. Na ovoj velikoj svečanosti koja za grad Sisak predstavlja događaj od izuzetne važnosti okupio se ogroman broj političara te svećenika iz čitave Hrvatske, predvođenih kardnalom Josipom Bozanićem, te okolnih zemalja.

Između ostalih izaslanik predsjednice Vlade bio je minstar kulture, Božo Biškupić, te saborski zastupnici iz ove županije, HSS-ovka Marijana Petir, HDZ-ovac Ivan Šantek, HDZ-ova saborska zastupnica, Ivanka Roksandić, gradonačelnik grada Siska Dinko Pintarić, bivši gradonačelnik Siska Davorko Vidović, te naravno, županica Sisačko-moslavačke županije, Marina Lovrić-Merzel, kao i predsjednik Županijske skupštine, HSP-ovac, Željko Kardaš. U Sisku se našao i nezavisni predsjednički kandidat na proteklim izborima, profesor Josip Jurčević te mnogi gradonačelnici ponovo uspostavljene Sisačke biskupije, poput petrinjskog gradonačelnika, Željka Nenadića.

Vrhbosanski nadbiskup i kardinal Vinko Puljić, banjalučki biskup Franjo Komarica, nadbiskup Osječko-đakovačke nadbiskupije, Marin Srakić, šibenski biskup Ante Ivas, riječki nadbiskup Ivan Devčić, te svi svećenici Sisačke biskupije, samo su neki od crkvenih velikodostojnika koji su prisustvovali ovom slavlju u katedrali svetog Kvirina, te prepunom šatoru smještenom neposredno na ulazu u katedralu. Slavlju je nazočio i veliki broj časnih sestara pristiglih iz domovine ali i inozemstva.

Pedeset godina od smrti blaženog kardinala Stepinca

Apostolski nuncij u Hrvatskoj Mario Robert Cassari pročitao je nalog svetog oca iz prosinca 2009. godine kojim se uspostavlja Sisačka biskupija obrativši se prigodnim riječima vjernicima ove biskupije poželjevši im " svu sreću svijeta ". Isječak iz Bule: '' Puninom Naše apostolske vlasti, odvajamo od Zagrebačke nadbiskupije cjelovito područje slijedećih dekanata: Sisačkog, Glinsko-petrinjskog, Dubičko-kostajničkog, Ivanić-gradskog, Kutinskog i Pokupsko-vukomeričkog, zatim župe: Pešćenica i Velševec, Vojnić, Oborovo, te od tako izdvojenog područja osnivamo novu biskupiju koja se ima zvati Sisačkom. Određujemo da njezino sjedište bude u gradu Sisku, a župnu crkvu u tom gradu, posvećenu Bogu u čast Uzvišenja Svetog Križa, uzdižemo na stupanj i dostojanstvo katedralne crkve.''

Nakon čitanja Bule o ponovnoj uspostavi Sisačke biskupije, te čitanja Bule o imenovanju dijecezanskog biskupa, nadbiskup zagrebački i metropolit Josip Bozanić predao je novoimenovanom Sisačkom biskupu Vladi Košiću pastirski štap, te ga je pozvao da sjedne na katedru. Uslijedio je govor kardinala Josipa Botanića koji je rekao kako je nakon pada komunističog režima nastala povoljnija situacija za crkvu, pa su osnivane brojne biskupije i nadbiskupije. Također je naglasio kako je biskupija dio božjega naroda, te kako je u njoj uistinu prisutna i djeluje jedna, sveta, katolička i apostolska crkva. Dodao je i kako mu je drago da se ova biskupija vraća baš u godini obilježavanja 50. godišnjice smrti blaženog Alojzija Stepinca.

Povodom 50 godina smrti kardinala Stepinca uslijedilo je Euharistijsko slavlje koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić, te nakon toga AGAPE, tj. zajednički objed u Velikom Kaptolu uz bogat popodnevni kulturno-umjetnički program, te večernji koncert. Od ranog jutra su se okupljali hodočasnici pristigli iz svih dijelova naše domovine, dok je promet u Sisku bio naravno posebnim mjerama reguliran uz svesrdni trud sisačke policije.

Pogledajte i na Tinolovka-news.

FOTO ZAPIS:


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket



Post je objavljen 06.02.2010. u 15:25 sati.