Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO: Od 2010. Afganistan se počinje osamostaljivati

Tijekom 2010. godine Afganistan će se početi "uspravljati na vlastite noge", rekao je danas glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen unoseći dozu optimizma u budućnost zemlje u kojoj Sjevernoatlantski savez od 2002. vodi rat protiv talibana.

Godina 2010. "biti će izazovna ... no također bit će to i godina u kojoj će Afganistan čim se uspravi na vlastite noge i stane skrbiti za vlastitu sigurnost početi poprimati svoje buduće obrise države u kojoj kojoj teroristi više neće nalaziti utočišta odakle bi prijetili svima nama", rekao je Rasmussen.

Zemlje članice NATO-a pripremaju se ove godine poslati gotovo 40.000 vojnika u Međunarodnu sigurnosnu misiju (ISAF) koja pod mandatom UN-a ima 85.000 vojnika. No u sklopu izlazne strategije za Afganistan, planiraju početi i povlačenje u srpnju 2011.

Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza govorio je u petak u Istanbulu na otvaranju neformalnog sastanka o Afganistanu koji je okupio ministre obrane zemalja članica, među njima i hrvatskog ministra Branka Vukelića.

Na sastanku sudjeluju i dužnosnici 15 nečlanica NATO-a kojih vojnici sudjeluju u misiji u Afganistanu. Afganistanski ministri obrane i unutarnjih poslova, predstavnici Europske unije i Ujedinjenih naroda također sudjeluju u radu skupa.

Na dnevnom redu sastanka u Istanbulu NATO također razmotra i napredak mirovne misije na Kosovu (KFOR), u kojoj je broj vojnika nedavno smanjen na desetak tisuća.

Ovo je 1593. blog post na OPSA blogu

Post je objavljen 05.02.2010. u 12:42 sati.