Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO: Kako pristupiti tržištu Kine?

I hrvatski poduzetnici dobili su priliku upoznati se s kineskim tržištem i potražiti mogući uspjeh na njemu.

U hotelu Sheraton održana je konferencija na temu ''Kako poslovati na kineskom tržištu''. Na konferenciji su predstavljeni hrvatsko-kineski gospodarski odnosi, kao i mogućnost unapređenja gospodarskih odnosa između Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske. Predstavljen je i program poticanja međunarodne konkurentnosti i internacionalizacije gospodarstva Republike Hrvatske u 2010. godini u funkciji promocije izvoza, kao i tvrtka Kamen d.o.o. na tržištu Kine, te pripreme za ulazak na tržište Kine i iskustvo u poslovanju Antares d.o.o. na kineskom tržištu.

Gospodarstvo Kine poznato je kao jedno od vodećih gospodarstava u svijetu, a najznačajnije grane u gospodarstvu su im rudarstvo, obrada ruda, željeza,čelika, aluminija i ugljena, strojogradnja, vojna industrija, tekstila industrija, naftna industrija, proizvodnja cementa i umjetnih gnojiva, proizvodnja obuće i igračaka, prerada hrane, industrija transportne opreme, telekomunikacijska oprema i sateliti. Značajni uvozni proizvodi su im telekomunikacijska oprema, strojevi za automatsku obradu podataka, obuća, odjeća od tekstilnih tkanina, dječja kolica, igračke, televizijski prijenosnici, video monitori i projektori.

Početkom 2008. godine Vlada NR Kine i Kineska središnja banka uvele su antirecesijske mjere kojima su postigli pozitivne učinke oživljavanja kineskog gospodarstva. Tako je došlo do rasta stope industrijske proizvodnje, , rasta potrošnje, smanjenja stope nezasposlenosti, rasta iznosa deviznih rezervi, jačanja unutrašnje potrošnje, pokretanja procesa restruktururanja gospodarstva, svrstavanja Kine na čelno mjesto svjetskih izvoznika, kao i na čelno mjesto proizvođača automobila.

Pokazatelji indeksa ulagačkog povjerenja za prosinac 2009. godine govore o kontinuiranom oporavku kineskog gospodarstva. Osim toga bilježi se i rast vrijednost indeksa industrijske prizvodnje, novih narudžbi, neizvršenih narudžbi, zaliha proizvedene robe, količine nabavljenih roba, ulaznih cijena, zaposlenosti, te vremena isporuke naručenih roba.

Također, Kina je članica WTO (Svjetske trgovinske organizacije), te kao takva osigurava najmanje MNF tretman svim WTO članicama, a istovremeno sklapa i bilateralne i regionalne ugovore o slobodnoj trgovini. Prema Sporazumu iz Bankoka Kina osigurava i bilateralno-trgovinske povlastice zemljama AEAN-a, dok se povlastica nulta stopa carine za neke proizvode odobrava za 39 najmanje razvijenih zemalja.

Pogledajte i na Tinolovka-news

FOTO ZAPIS:


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket




Post je objavljen 03.02.2010. u 20:28 sati.