Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Sporazum NATO-Kazahstan omogućuje tranzit materijala za vojnike u Afganistanu

Predstavnici NATO-a i Kazahstana u srijedu su potpisali sporazum kojim se prijevozu "neubojitog" materijala namijenjenog NATO-ovim vojnicima u Afganistanu, omogućuje tranzit željezničkim putem preko Rusije i zemalja središnje Azije, izvijestili su dužnosnici saveza.

"Zadovoljstvo mi je što sam danas s kazahstanskim ministrom vanjskih poslova Kanatom Saudabajevim potpisao ovaj sporazum", rekao je glavni tajnik NATO- a Anders Fogh Rasmussen. "On će omogućiti da se u skorašnjih nekoliko dana počne sa slanjem materijala. Na ovaj će se način upotpuniti i važno tranzitno područje koje prolazi Pakistanom", kazao je.

Riječ je o opremi potrebnoj NATO-ovim vojnicima u Afganistanu, osim oružja i drugog "ubojitog" materijala koje se koristi u ratu", podsjetio je glasnogovornik NATO-a James Appathurai.

Sporazum o kojemu se pregovori vode gotovo dvije godine, zaključen je 29. prosinca prošle godine. Prije ulaska u Kazahstan, vlakovi će proći kroz Rusiju, koja je već 2008. potpisala sporazum o tranzitu "neubojitog" materijala za NATO. Za potpuno zaključenje sporazuma, zeleno svjetlo su trebale dati i zemlje središnje Azije.

Ovo je 1573. blog post na OPSA blogu

Post je objavljen 28.01.2010. u 12:48 sati.