Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

Maneken RADIO 101 - Denis Kuljiš

Nakon što su mjesecima lešinari nadlijetali HTV-ov zamak ( dvorac na Prisavlju ) zločesta vještica je ustuknula.

Lešinari iznad Prisavlja

Lešinari su prljave ptice, opake grabežljivice, međutim je li put novinarskim tajkunima nakon smjene " Zlice od opaka " otvoren? Ne bih se pretjerano radovali, naime, sve upućuje na činjenicu da bi novi br. 1 HTV mogao biti Franjo Maletić, a on kao što znamo dolazi iz super profitabilnog i visoko tiražnog Vjesnika. Stoga bi lešinari mogli napustiti svoju žrtvu čak i prije nego dokrajče njeno, naizgled beživotno, tijelo, baš kao u starim dobrim filmovima Johna Forda u kojima kršan momak, po svojoj prilici John Wayne rezolutnim hicima iz winchesterke spasi oronulo tijelo jašući svog mustanga nepreglednim prerijama Texasa. U svakom slučaju, crne ptice zloslutnice naposljetku uvijek izvuku deblji kraj, na početku ili na koncu filma, sasvim svejedno.

Image and video hosting by TinyPic

Vrlo vjerojatno kako je većina hrvatskog (malo)građanstva vidjelo ili se barem susrelo s osebujnim vapajem za pomoć propale i kontroverzne radio postaje 101.
Jasno govorimo o plakatu golog muškarca neobično sličnog Denisu Kuljišu.

Image and video hosting by TinyPic

Uostalom tako nekako i bi, naime, danima ovaj plakat promatra građane te podsjeća (malo)građanstvo na iznimnu korisnost raznih UN-ovih dijeta, koliko god nam u prvi treuntak izgledalo neumjesno na ovaj način nastojati zadobiti pažnju javnosti, s vremenom ipak počente simpatizirati potez očajnika kako bi se održao na površini iako mu je voda odavno došla do grla, ponajprije zbog vlastitih nesposobnosti i ideološke zatupljenosti ( čitaj-isključivosti).
Ipak u jednom trenutku vam se lik, makar i bez odjeće može učiniti poznatim ( istine radi, fotografija je preuzeta sa stranice Naked People ), svojom konstitucijom neodoljivo podsjeća na spomenutog Kuljiša, osuđenog novinara koji je svojedobno otvorio nemilosrdni lov na jedva punoljetne djevojke nastojeći ih regrutirati za časopis Plaboy ( hrvatsko izdanje ) u kojem jedno vrijeme bio alfa i omega, ali kako možemo vidjeti sa plakata, bez potrebnog "alata ". Što se može, svatko u životu traži ono što mu nedostaje.

No, ako bi se i uzdali u Kuljiševe sposobnosti ne bi daleko dospjeli, naime, sam Kuljiš svojedobno je imao vlastiti medijski projekt koji je neslavno propao, radi se o dvotjedniku Ultra. Časopisu kojega nije čitao ni čitav klan Kuljiš, kao ni kasta nataložena oko njega.

Sličnosti radija 101 i Feral Tribuna

Naravno, radio postaja koja je u devedesetima stekla određeni krug slušatelja, još u vremenima kada se patetičnim glasom hrvatskim, ali pogotovo stranim, medijma Zrinka Vrabec Mojzeš svakih pola sata ukazivala svojim dobrim poznatim uzvikom, " We will never surrender ", što je valjda trebalo pokazati odlučnost stojedinice u borbi " protiv Tuđmanova režima ", s vremenom se pretvorila u svojinu iste te Zrinke, koja se ovjenčana slavom prošlih vremena postepeno poistovjetila sa čitavom Stojedinicom, po principu " radio to sam ja "!

Nakon što ih je takva uređivačka i poslovna politika dovela na rub bankrota, između ostaloga i zato što na stojedinici vedri i oblači " smrtonoša " ( vjesnik smrti, film Harry Pottera, " Zrinkica " je takav nadimak zaslužila nakon što je " ubila " Račana mjesec dana prije nego li je pokojni premijer doista umro ) cendravim tonom, ne konzultirajući ni sa kim, ni oko čega, kojoj se u eter javljaju jedni te isti, tri babe i dva muškarca u poznim godina života kako bi spomenutoj i nepokorenoj voditeljici " Zrinkici " ispjevali Odu radosti :

Kako to već kod nas biva, za eventualnu i izvjesnu propast spomenutog radija, koji je trošio lovu kao nekoć Sanader na vrhuncu moći ( ne postoji mjesto na svijetu na koje nije " Zrinkica " otputovala zajedno s odlazećim predsjednikom i zagovarateljem vojne intervencije u BiH, naravno, ovu rastrošnost uz škrgut zuba i očaj ostalih uposlenika trpila je sama radio postaja koju su, ponovimo još jednom, avanture kćeri razmetne, na koncu stajale pogubne situacije iz koje se ne vidi izlaz, barem ne u skorije vrijeme ), vrlo brzo pronašlo se dežurnog krivca, tko je u ovom trenutku pogodniji za takvo što ako ne aktualni gradonačelnik i neuspješni predsjednički kandidat, Milan Bandić.
Međutim, stvari su potpuno jasne u Europi, kojom su na tom radiju toliko opsjednuti, ukoliko nemaš publiku, ukoliko ne možeš prodati vlastiti proizvod, propadaš.

Stojedinica nas neodoljovo podsjeća na još jedan " svjetionik demokracije ", neumrli, no ipak propali, Feral Tribune.
Pornografska tiskovina koja je tu i tamo, ako bi im se omaklo, znala zaljuljati javnost ponekom fotomontažom, ilustracijom ili polustinom nikada rasvjetljenom do kraja, međutim, kako revolucija jede svoju djecu, tako su i Feral progutala njihova vlastita " zločesta djeca ".
Naravno, ponajprije se to odnosi na " ljubavnike punog mjeseca ", vječti javno-tajni ljubavni par, Viktora Ivančića i Heni Erceg.

Nezajažljivost i opsjednotost vlastitom veličinom odvelo je tu tiskovinu preko ruba, preko provalije iz koje više povrataka nije bilo. Naravno oni ( mlađahni par ) su izvukli sve ono što se iz posrnulog lista izvući moglo, o čemu svjedoči raskoš kojom su okruženi nesuđeni bračni partneri, za razliku od ostatka novinarske ekipe i ono malo normalnih profesionalaca zaposleih u toj kući a ostalih bez igdje ičega, tako da se jadnci moraju potucati po besupćima zemlje Srbije," tamo daleko, daleko od mora ".






Post je objavljen 23.01.2011. u 11:39 sati.