Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kapisrece

Marketing

Iz govora Majke Tereze na dodijeli Nobelove nagrade:



Bog je tako ljubio svijet da mu je dao svoga Sina; i poklonio mu je blaženu Djevicu Mariju, i ona je – u onom momentu u kojem joj je On dao život – požurila da Njemu dade drugi. A što je radila tamo? Ona je sve uradila za čin služenja. Ona je služila. Širila je radost, dok je voljela druge. A Isus Krist ljubi i tebe i mene, on je svoj život dao za nas. I kao da to još uvijek za njega nije bilo dovoljno te je rekao: „Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas.“ A kako to mi moramo ljubiti? Ljubiti dok dajemo, jer On nam je dao svog Sina. On je dao svoj život za nas i nastavlja da nam daje; on nam daje sada i uvijek, daje nama i drugima. Nije mu bilo dovoljno da umre za nas, htio je da se mi ljubimo, da vidimo njega jedni u drugima. I da bi bio siguran da razumijemo ono što treba da radimo, u času svoje smrti on je rekao da će nama suditi po onome što smo bili prema siromašnima, gladnima, golima i onima bez domovine. On je sam sebe učinio gladnim, golim i bez domovine. Gladnim, ne kruha nego ljubavi, golim, ne samo bez ijednog komada odjeće, nego bez ljudskog dostojanstva, bez domovine, ne samo jer nije imao doma, nego jer je bio zaboravljen, ni od koga voljen, ni od koga vrijedan. I rekao je:
„Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste.“ Tako da je za nas divno da postanemo sveti putem ove ljubavi. Svetost, naime, nije povlastica za samo mali broj nas, već jednostavna obveza za nas sve. I ovom ljubavlju jednih prema drugima mi postižemo svetost.

Danas, pošto sam dobila ovu veliku nagradu – ja osobno sam nedostojna – sretna sam zbog naših siromašnih, sretna da siromašni mogu razumjeti siromaštvo. Zahvalna sam i sretna što ovu nagradu mogu primiti u ime gladnih, golih, onih bez domovine, bogalja, slijepih i bolesnih. U ime svih onih koji se osjećaju nepoželjnima, nevoljnima, nezbrinutima, u ime onih koji su isključeni iz našeg društva. Ja nagradu primam u njihovo ime i sigurna sam da će ova nagrada donijeti novu ljubav između siromašnih i bogatih. Na ovome je inzistirao i Isus i zbog toga je i došao na ovaj svijet, da bi siromašnima donio ovu Radosnu vijest.


Post je objavljen 12.01.2010. u 20:48 sati.