Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 137 ) - Mesić: Josipoviću nedostaje strasti ( VIDEO )

20 GODINA NEZAVISNIH SINDIKATA

Premijerka Kosor je ostala dirnuta govorom Vilima Ribića, a pohvalila je i suradnju Vlade i Sindikata rekavši da je to istinsko partnerstvo
.


U prepunom kazalištu ''Komedija'' održano je svečano obilježavanje 20 godina postojanja Nezavisnih sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Ovo svečano obilježavanje održano je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, a osim samog predsjednika na saboru je prisutna bila i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, ministar Darko Milinović, Vesna Pusić i mnogi drugi političari,te predstavnici Sveučilišta i na kraju predstavnici sindikata.


Ribić održao dirljiv govor


- Sve je počelo inicijativom 12 mladih znanstvenika još prije pada Berlinskog zida. Iako to zvuči nestvarno za ono vrijeme bio je to smion postupak - rekao je Zvonimir Šikić, počasni predsjednik Sindikata, te je ispričao kako se sindikat razvijao tijekom godina i kako se služio ustavno dopuštenim sredstvima prisile, štrajkom i prosvjedima i dodao: ''Već 1990. imali smo četiri tisuće članova, a danas ih je 11 tisuća, odnosno oko 70 posto zaposlenih u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, što je pri samom svjetskom vrhu.''


Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća sindikata , održao je vrlo emotivan govor,koji je duboko dirnuo sve, a posebno premijerku koja je nakon toga rekla kako bi mogla potpisati njegove riječi i kako bi voljela kraj sebe imati kopiju njegovog govora kako ne bi zaboravila rečeno. Ribić je govorio i o snovima sidikata, te o djelovanju samog sindikata: '' Sanjali smo toliko da će neki pomisliti da smo samo spavali. Nismo sanjali Hrvatsku kao pravnu državu jer smo je takvu očekivali... Snovi uglavnom nisu postali java, zemlja je krenula u onom smjeru koji nismo htjeli.''


- 1993. potpredsjednik Vlade je na našem saboru rekao 'U vašem sindikatu niste mucali.' Naime, mi nismo mucali, mi smo branili, državu smo dobili, ali nismo dobili društvo kakvo smo zamišljali. Sanjali smo slobodu i demokraciju i nismo se mirili s hibernacijom 90-ih godina - rekao je Ribić.


Krunoslav Pisk, , je bio kratak s govorom, ali vrlo jasan: ''Obrazovanje i znanost su civilizacijska potreba. Danas je teško zamisliti pojedinca bez obrazovanja, a obrazovanje mora biti svima jednako dostupno.'' Komentirao je i Bandićeve riječi kako sveučilišni profesor Ivo Josipović ništa u životu nije radio, smatrajući da jedan kandidat za predsjednika nesmije tako govoriti jer kakav dojam onda ljudi imaju kad se kaže da sveučilišni profesor ne radi.


Mesić:  Naši se putevi danas razilaze, odlazim u povijest, a vas čeka budućnost.


- Moram reći da smo izradili istinsko i pravo partnerstvo. Međusobnim uvažavanjem izgrađen je model hrvatskog socijalnog partnerstva. Puno puta smo raspravljali o tome što je to socijalni dijalog i socijalno partnerstvo, a složili smo se u tome da je to kad svatko preuzume svoj dio tereta i odgovornosti - rekla je premijerka Kosor i zatim je rekla kako joj se jako svidio dirljiv Ribićev govor, a pohvalila je i sindikat rekavši kako su uvijek stavljali dijalog na prvo mjesto.


Kosor je govorila i o Hrvatskoj kao zemlji znanja rekavši kako je izgradnja takve Hrvatske put u vrh Europe, a kako će se od slijedeće akademske godine početi primjenjivati novi sustav naplate školarine. Osvrnula se i na gospodarstvo rekavši kako tu postoji mnogo neiskorištenog prostora. Osim ove obljetnice rekla je kako nesmijemo zaboraviti da ove godine obilježavamo i 20. obljetnicu prvih demokratskih izbora u Republici Hrvatskoj.


- Danas je potrebno podsjetiti da ste nastali kao samostalna udruga u vrijeme buđenja Hrvatske. Od velike je važnosti vaš rad sa sindikalnim kolegama, kao i vaš rad na zaštiti ljudskih prava, i dostojanstva službenika - rekao je predsjednik Mesić, te je dodao: ''Nezavisni sindikat znanosti u vrijeme osnivanja bio iskaz duha novog vremena i nove uloge sindikata u cjelini. Gospodarska kriza danas utječe i na status zaposlenih u znanosti, pa je posebno važno da se uključe u reforme. Naši se putevi danas razilaze, odlazim u povijest, a vas čeka budućnost.''. Na saboru su dodijeljene i nagrade osnivačima i ljudima koji su se istaknuli radom u sindikatu.


Kosor: Kad dama pozove na kavu to se ne odbija, pa tko god ta dama bila!


Nakon svečanog oilježavanja niti premijerka Kosor niti predsjednik Mesić nisu mogli proći bez pitanja o novoizabranom predsjedniku Ivi Josipoviću. Tako je, s obzirom na Milanovićevo obraćanje nakon proglašenja pobjede, Kosor dobila pitanje da li planira s njim na kavu na što je rekla: ''Da, ako se odazove gospodin Milanović, kao što znate davno sam ga ja pozvala na kavu, bilo bi dobro. Rekli smo kad dama pozove na kavu to se ne odbija, pa tko god ta dama bila.''


- Kao što ste čuli imamo odličnu suradnju sa sindikatom znanosti i visokog obrazovanja, prema tome u dogovoru s njima, kao što smo mnoge projekte zajedno počeli i zajedno završili,moram reći uistinu da imamo pravi socijalni dijalog i pravo partnerstvo, pa tako i oko pitanja plaća znanstvenika. I sama sam rekla da je vrijeme krize vrijeme kad neke stvari moramo gotovo ispočetka raditi, tu mislim i na znanost i obrazovanje - rekla je na pitanje o povećanju plaća znanstvenicima kao nagradu za njihov rad.


Na pitanje da li se čula s Josipovićem i kada se planiraju su sresti rekla je kako su se čuli prošle noći i kako mu je čestitala, ali nisu se još dogovorili kada će se sastati. U par minuta su se složili kako žele dobru suradnju u skladu s ovlastima. Rekla je i kako mu nije minus to što suradnju s Vladom nije spomenuo u prvom govoru nakon pobjede, a kako je ona to spomenula jer je to jedan od preduvjeta da se ide naprijed, te je dodala kako počinju raditi ''punim plućima'' kad ''gospodin Josipović položi prisegu''.


- Odmah počinjemo s izmjenama izbornog zakona, moramo prvo vidjeti što tko misli i kako vidi što bi trebalo unijeti u izmjene. Ja sam već predložila novi prag, tj. 50 000 potpisa za kandidaturu za predsjednika, no to je još otvoreno, neke stvari oko promidžbe, oko prava na novčanu naknadu koju bi dobili kandidati koji dobiju preko 10 % najmanje biračkih glasova. Mi smo taj iznos prepolovili ove godine. Neznam da li će se time smanjiti broj kandidata ali znam da bi se trebalo u tom smislu broja kandidata i kvalitete kandidata uozbiljiti zato što svatko tko misli da može po vrijednostima i obrazovanju biti predsjednik Republike Hrvatske mora moći bez problema skupiti 50 000 potpisa - rekla je Kosor o mogućim promjenama zakona o izborima za predsjednika.


Suradnju s Mesićem je pohvalila rekavši kako je bila odlična i kako nije točno da je ona bila podcjenjena u toj suradnji. Napomenula je kako se Mesić držao svojih ovlasti, a ona to želi i od budućega predsjednika. Dodaje i kako je ta suradnja bila na dobrobit Hrvatske. Smatra i kako će Mesić i nakon što odes mjesta predsjednika biti nezaobilazan u konzultacijama.


Napomenula je i kako se danas sastalo povjerenstvo za borbu protiv korupcije, kako očekuju dodatne uštede i da su razmatrali nove mogućnosti. Za kraj je rekla kako nezna dali je Bandić kažnjivo gonjen.


- Josipović je izvanserijski obrazovan, može nas u Europi dostojno predstavljati. Sigurno da nema onoliko strasti kao što imaju neki drugi političari, ali možda mu to i nije toliko potrebno da nastavi ove procese reformi - rekao je predsjednik Mesić o novoizabranom predsjedniku Ivi Josipoviću, te se našalio da možda i ima strasti, ali on je nije primjetio.


FOTO ZAPIS:


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket







Post je objavljen 12.01.2010. u 10:23 sati.