Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/donajulia

Marketing

Jedanaesti arrodissement

Tamo gdje Marais završava, počinje Bastilla - najpoznatiji i središnji dio 11eme arr.

Ovdje je srce Francuske Revolucije - odavde je sve počelo. Ta tradicija 'dizanja na noge' i dan danas je ostala na Bastilli, koja je polazište svih pobuna, demonstracija, događanja, prosvjedovanja - jednostavno, po defaultu - tamo sve počinje i završava.
Na kraju krajeva, neka najveća imena Francuskog otpora tijekom WWII potječu upravo odavde.

Danas je 11eme arr. poznat kao vrvište, prepun kafića, barova i restorana, te noćnog života. Takvom renomeu svakako pomaže i blizina Maraisa, o kome sam i prije govorila.

Rue Oberkampf, koja je u blizini, meka je za mnoge balkance - naime, tamo se nalazi mala trgovinica u kojoj možete kupiti hrvatske, srpske, bugarske i ostale proizvode. Cijene su dosta povoljne za neke artikle, a prodaje se sve - osim kajmaka. Tako nećete ostati bez korica za pitu (jufke), niti bez sarme za Božić (mislim da je to jedno od par mjesta u gradu gdje u određeno doba godine možete kupiti kiseli kupus).

Isto tako, kao što je Makedo doživjela, boraveći u jednom slatkom hotelu blizu Oberkampfa, tijekom jutarnje higijene, kroz otvoren prozor je začula muziku iz auta: "Udara u glavu k'o šampanjac..." Da, to se može desiti samo tamo zubo

11eme arr. je i mjesto kulture, mjesto koje je bilo mnogima inspiracija za filmove (npr. u filmu Trapeze (1956), sa B. Lancesterom i T. Curtisom u glavnim ulogama), ali tu je i poznata opera kontroverzne građe, koja je na mjestu stare tvrđave.

I u ovom dijelu grada su živjeli i radili mnogi umjetnici (Toulouse-Lautrec je ovdje našao inspiraciju za svoju sliku Cirque d'Hiver, a Richard Avendon je tu napravio fotografiju Dovima with the Elephants).

Ako ste ljubitelji Edith Piaf, u ovom dijelu grada se nalazi muzej posvećen njoj - jedini u gradu! Iako ovo mjesto nema veze sa njenim kvartom, ipak se neki zaljubljenik potrudio nabaviti većinu njenih osobnih stvari i napraviti privatni muzej. Ulaznice se, naravno, naplaćuju, a posjet je moguć samo uz prethodni dogovor.

Veseo, zanimljiv, uvijek živahan dio, prometan i sa puno događanja. Najkraće rečeno.




Povratak na: Arrondissements de Paris



Post je objavljen 10.01.2010. u 12:50 sati.