Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pilotgirl

Marketing

Lovački avioni u Drugom svjetskom ratu

Mnogi su danas još uvijek jako vezani i zaljubljeni upravo u avione iz vremena Drugog svjetskog rata, pa za te ljubitelje evo jedan zanimljiv post.

Lovački avioni u Drugom svjetskom ratu bili su dotjerani jednokrilci (letjelice s jednostrukim krilima) koji su se razlikovali od dvokrilaca iz Prvog svjetskog rata. Mnogi su se razvili iz motora koji su se rabili za utrke 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća.

Najpoznatiji britanski zrakoplov bio je Supermarine Spitfire. On se razvio iz hidroaviona S.6B, koji je krajem 1920-ih osvojio priznati Schneiderov trofej. Spitfireova maksimalna brzina od 650 km/h i izvanredna okretnost pokazale su se presudnim značajkama u borbama aviona lovaca prilikom invazije na Veliku Britaniju.

Britanski lovac Hurricane bio je staromodniji, sporiji i manje poznat avion od Spitfirea, ali ga je njegova pouzdanost učinila prilično djelotvornim. Hurricani su ustvari uništili više neprijateljskih aviona od Spitfirea. Bili su oboružani sa četiri strojnice u svakom krilu i po jednim 20-milimetarskim topom u svakom krilu. Motor Rolls-Royce Merlin sa 1030 konjskih snaga bio je sposoban pokretati avion brzinom većom od 520 km/h.

Najpoznatiji njemački lovački ratni avion bio je brzi i okretni Messerschmitt Bf 109. Njime je upravljao njemački letački prvak Erich Hartmann, koji je oborio čak 352 neprijatejska aviona. Za vrijeme rata izrađeno ih je oko 33 000.

Avioni Messerschmitt 109 imali su svoje nadimke. Tako je Bf 109 E bio Emil, a Bf 109 G Gustav. Od ostalih tu su bili i Anton, Berta, Cezar, Dora, Friedrich, Karl...

Njemački Focke-Wulf 190 imao je BMW-ov radijalni motor, koji mu je omogućio uspinjanje više od 1100 km u minuti.

Najpoznatiji ruski lovački zrakoplov bio je MiG LaGG-3, koji je vozio ruski letački prvak Ivan Kozhedub, a oborio je 62 njemačka aviona.

Noćne vještice bile su izvanredne ruske eskadrile ženskih lovačkih vojnih pilota koje su noću letjele iznad Kavkaza i napadale Njemce.

Najpoznatiji američki ratni lovac bio je sjevernoamerički P-51 Mustang, koji je mogao postići brzine veće od 700 km/h i imao je domet 1700 km. Navelikose upotrebljavao kao pratnja bombarderima.

Uz avione Spitfire, Hurricani su bili glavno uporište britanske obrane protiv Njemaca u zračnoj invaziji na Veliku Britaniju 1940. Hurricani i Spitfirei sudjelovali su u spektakularnim zračnim bitkama protiv lovačkih ratnih aviona Messerschmitt 109 i Focke-Wulf 109, koji su bili pratnja njemačkim bombarerima. Krupan Hurricane pokazao se vrlo efikasnim lovačkim ratnim avionom.

Atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki bile su bačene iz B-29 Superfortress-a. Za razliku od drugih bombardera tog vremena, B-29 je nastavio biti u upotrebi dugo nakon završetka rata - sve do 1960-ih.

Image Hosting by imagefra.me
Spitfire

Image Hosting by imagefra.me
Hurricane

Image Hosting by imagefra.me
Messerschmitt



Post je objavljen 09.01.2010. u 14:50 sati.