Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cerovac

Marketing

kako pomoći terapijskim sviranjem i kako nadareni početnik sklada

U srijedu 23. prosinca 1. program HTV-a emitirao je u sklopu emisije Dobro jutro Hrvatska prilog o Glazbenom studiju Cerovac. Ovdje taj prilog donašamo u cijelosti.



Paula Rossini je svirala i pjevala Djetešce nam se rodilo i Spavaj mali Božiću.
Tomislav Majdandžić je svirao svoje vlastite skladbe.
Gospođa Mirela Rossini rekla je nekoliko riječi o bolesti svoje kćeri dok je Ivan Cerovac govorio o svom radu s to dvoje mladih.


Ovo gornje je vijest a rado bih nakanu ovog dnevnika objasnio onima koje to bude zanimalo. Prije nešto više od godinu dana javila mi se liječnica fizijatar i ispričala mi je povijest male Paule. Rođena je s rijetkom ali teškom bolesti artrogripozom. Lječnica je bila uvjerena da bih mogao pomoći kao glazbenik. Pristao sam na prvi susret i upoznao Paulu. Nakon što mi je liječnica objasnila sve probleme Pauline lijeve ruke odlučio sam pokušati iskoristiti u korist djevojčice moje glazbeno znanje. Izradio sam plan vježbanja i počeli smo po njemu raditi.

Na moje veliko veselje zdravstveno stanje moje učenice rapidno se poboljšavalo. Ubrzo je svladala vještinu sviranja sintesajzera, vrlo je marljivo vježbala tehničke vježbe za lijevu ruku i za koordinaciju s desnom a isto tako ubrzo smo otkrili da Paula rado i lijepo pijeva. Rezultate te suradnje (koja se odvijala pod stalnom liječničkom kontrolom) možete vidjeti na gornjem prilogu HTV-a.

Tijekom vremena javili su se ili roditelji ili liječnici i druge djece kojoj bi glazbena terapija trebala. Nisu svi došli meni nego ih ima i na drugim našim odjelima.

I za djecu ali i za roditelje dolazak nama na terapiju predstavlja višestruko opterećenje. Treba puno vježbati i raditi a treba i dolaziti što je za mnoge roditelje komplicirano jer dolaze iz Zagreba, Velike Gorice, Samobora, Kutine i Popovače.

Tako, to je jedna strana medalje.

Uz Paulu predstavio sam Tomislava Majdandžića mog učenika glasovira. Tomislavu opet, kao da je Bog u koljevku položio sposobnost sviranja glasovira. Svira tek godinu dana a siguran je na tipkama kao da svira barem četiri. Pri tome uopće ga ne forsiram jer tako žele njegovi roditelji.

U jesen me je iznenadio viješću da je skladao niz vlastitih kompozicija. Bio sam iznenađen jer znam da Tomislav nema teoretskog znanja da bi pa makar i najlakše kompozicije zapisao. No, ipak smo se odmah dogovorili da će na prvom našem koncertu Tomislav odsvirati jednu svoju kompoziciju. Pustio sam ga da tu kompoziciju svira na svakom satu tijekom rujna i listopada. Niti jednom nije pogriješio, svaki put je odsvirao točno onako kako je to sastavio u glavi. Tomislav ima tako napamet skladanih desetak kompozicija i to je nešto sasvim posebno kod njega.

Bez suradnje roditelja, liječnika, dijece, mojih kolega nastavnika sve to ne bi bilo moguće zato im zahvaljujem.

Svima vama koji budete ovo čitali želim sretnu Novu godinu.



Post je objavljen 01.01.2010. u 14:02 sati.