Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svetaobitelj

Marketing

uz blagdan Svete Obitelji iz Župe Rođenja Isusova

Citiram gospodina Stjepana Licea i zahvaljujem fra Josipu na tekstu:

4. zapovijed: "Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji!"

Otac i majka su roditelji. Njima je Bog povjerio da rode novo ljudsko biće, da udome novu ljudsku dušu. Njima je Bog povjerio da skrbe o najdragocjenijem biću na svijetu - o djetetu. Da mu pomognu, da ga podupru da izraste u slobodno stvaralačko biće ljubavi.

Poštuj roditelje. Oni žive u jednom posebnom svijetu. U svijetu kojim je potrebno prethodno kročiti, da bi se o njemu moglo, s dužnom odmjerenošću, govoriti. Po njima je svijet iskazao dobrodošlicu novorođenom djetetu. Oni su pozvani bdjeti nad njegovim životom, nad njegovim rastom, za njegovu sreću - i onu vremenitu i onu rasterećenu vremenitosti. Njih će dopasti da sudjeluju u bitnim životnim izborima svoje djece. No, isto tako, možda će biti onemogućeni da doprinesu dobrobiti svojega djeteta u mjeri u kojoj bi mogli, u kojoj bi htjeli. Mnogima će u kob dopasti da nadžive svoju djecu (tko zna je li moguće da čitavim bićem i prežive njihovu smrt?). Zasigurno, svi su roditelji pozvani da se kroza sav svoj život, a i smrt, pred Bogom i ljudima zauzimaju za svoju djecu, da ih izbave za istinu i ljubav, ma koliko ih to koštalo.

Poštuj svoje roditelje. Iskazuj im zahvalnost i brižnost. Nastoj u svemu, u svako životno doba biti obziran prema njima. Oni su uvijek, pa i unatoč svemu, dostojni tvoga poštovanja. Oni su prema tebi vazda bili najbolji što im je bilo moguće, a kada im nije bilo moguće, bilo je to veće opterećenje za njih nego za tebe. Poštuj ih i kada sami sebe liše svih životnih vrijednosti. Nemoj im uskratiti svojega poštovanja. Svojim poštovanjem opravdaj njihov život. Vjeruj, svaki je roditelj toga dostojan.

Poštuj roditelja i u svome djetetu. Ni ono ne prolazi putem lakšim od tvoga. I njega snalaze mnoge tjeskobe i dvojbe. I ono, u svoj svojoj krhkosti, nastoji biti osloncem svojem djetetu. Graditi za njega put, pod njegove korake podložiti svu svoju dragocjenost. Poštuj roditelja u svojemu djetetu i kada griješi, jer si mu upravo ti sa svom ljubavlju predao i svoju grešnost.

Poštuj roditelje i u ljudima koji iz ma kojeg razloga nisu bili u prilici roditi dijete, ali svojim životom rađaju ljude za novi, ljudskiji život. Poštuj ih, ma u kojim životnim okolnostima, ma u kojem zvanju živjeli. Poštuj ih, jer su i oni podjednako pozvani da sudjeluju u oblikovanju ljudskog, duši primjerenog okoliša. (Iz S. Lice, Litanije mojih svetih, Poštuj roditelje).


Post je objavljen 28.12.2009. u 01:32 sati.