Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/donajulia

Marketing

Deseti arrondissement

Područje u kojem se nalaze dvije željezničke stanice - Gare de l'Est i Gare du Nord (odakle polazi i Eurostar vlak, koji prolazi ispod Kanala i vozi dva i pol sata do Londona) je, također, područje u kojem živi radnička klasa i imigranti.

Leon - Paul Fargue je napisao 1039. godine: "Za mene, Xeme arr. je područje pjesnika i lokomotiva - podržano dvjema željezničkim stanicama"

Povijest naseljavanja ovog arondismana seže iz francusko - pruskog rata, kad su izbjeglice iz Alsace - Lorraine došle u Pariz i ovdje napravile svoj dom.

I Emile Zola je 'opjevao' ovaj kraj: "... i gdje bi pluća bila šuplja samo od udisanja ovog zraka, gdje čak ni komarci ne bi mogli živjeti zbog nedostatka hrane..."

Židovske izbjeglice iz Istočne Europe su naselile ovo područje tijekom WW2 (nažalost, neki su odmah proslijeđeni na Gare de l'Est i odvedeni u logore, iz kojih se nikad nisu vratili), a danas je područje naseljeno uglavnom Sjevernoafrikancima, Turcima, Kinezima (iako oni imaju svoju posebnu četvrt), i Indijcima.

Iako mračno opisano, ovo je jedno od lijepih područja, mirnih i oku ugodnih. Ne baš tipični Pariz na koji ste navikli vidjeti, ali svakako održava određeni duh Pariza.

Svemu tome doprinosi, naravno, i Canal Saint - Martin, prekrasno područje (rukavac rijeke Seine kroz grad) na kojem su krasni mostovi - a koji je trebao biti popločen autocestom sa osam traka.

Sreća pa nije.
Jer je stvarno prekrasan.




Povratak na: Arrondissements de Paris



Post je objavljen 27.12.2009. u 13:22 sati.