Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Hrvati i Kurdi: akcija solidarnosti


Danas rano ujutro (tj. odmah iza ponoći), oko kipa NIkole Tesle, koji se nalazi prekoputa veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu, omotana je zastava Kurdistana. To je učinjeno u znak protesta protiv politike turske države prema nacionalnim pravima i u znak solidarnosti s borbom kurdskog naroda za svoju slobodu. Na samom kipu ostavljeni su i leci s ovim tekstom:

Kurdi su stari bliskoistočni narod koji ima bogatu kulturu i dugu povijest, ali i narod koji danas nema svoju državu. U svijetu danas živi oko 25 milijuna Kurda, od čega oko 15 milijuna živi na području Republike Turske i čine do 20% stanovništva te države. Ipak, prema službenoj ideologiji turske države (kemalizmu) u Turskoj žive samo Turci, a kurdska nacionalna zajednica ne postoji.

Zbog toga se Kurdi ne smiju školovati na svom materinjem jeziku. Ovom politikom turska država želi postići da Kurdi kao narod nestanu. Međutim, Kurdi nisu izgubili svoj nacionalni identitet. Dapače, represija kojom se ugrožavaju njihova nacionalna prava samo je potaknula njihov otpor.

Osamdesetih su Kurdi organizirali svoju stranku i samoobranu protiv represije turske vojske. Na sve pokušaje legalne borbe za nacionalna prava kurdska država je odgovorila zabranama i progonima. Sve stranke i udruge koje se zalažu za nacionalnu ravnopravnost su zabranjene, uključujući i tri parlamentarne stranke od kojih je posljednja zabranjena prije dva tjedna.

Time je država jasno pokazala kako su sva obećanja da će se odnos prema potlačenoj naciji promijeniti lažna i kako u Turskoj nema nade za demokraciju. Državu u potpunosti kontroliraju vojni krugovi koji prijete državnim udarom kad god im razvoj situacije ne odgovara.

Kurdistan je možda daleko, ali borba kurdskog naroda zaslužuje našu solidarnost. To je trenutno jedna od najvećih antiimperijalističkih, antikolonijalnih i antifašističkih borbi u svijetu. Smatramo kako ni jedan narod ne može biti slobodan ako potlačuje drugi narod, pa je borba kurdskog naroda borba svih nas.



Post je objavljen 24.12.2009. u 08:20 sati.