Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Jandroković: Hrvatska će jačati Američko-jadransku povelju

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković najavio je u utorak kako će Hrvatska od siječnja 2010. godine preuzeti predsjedanje Američko-jadranskom poveljom i pri tom učiniti sve da ojača taj forum kao važan oblik regionalne suradnje.

Jandroković je sudjelovao na sastanku predstavnika ministarstava vanjskih poslova zemalja-članica Američko-jadranske povelje koju uz Hrvatsku i SAD čine Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Albanija, dok Srbija ima status promatrača.

"Ovaj sastanak potvrdio je kako je Američko-jadranska povelja vrijedan forum za regionalnu suradnju i kredibilan mehanizam poličke potpore za članstvo u NATO-u", kazao je novinarima Jandroković.

Podsjetio je kako su uz Hrvatsku i Albaniju kao punopravne članice NATO-a, na tom putu i Makedonija te odnedavno i Crna Gora kojoj je Savez odobrio Pristupni plan za članstvo (MAP).

Jandroković je kazao kako Hrvatska snažno podupire i nastojanja BiH da se približi Sjevernoatlantskom savezu.

Hrvatski šef diplomacije istaknuo je ovom prigodom kako provedba reformi ostaje ključ uspjeha svake države na putu ka euroatlantskim integracijama.

"Bez kvalitetnih reformi i usvajanja potrebnih kriterija za članstvo nema napretka", kazao je Jandroković pozvavši posebice BiH da nastavi s potrebnim prilagodbama.

Najavio je kako će tijekom predsjedanja Poveljom, Hrvatska potaknuti produbljivanje individualnih sposobnosti zemalja-članica.

Ministri vanjskih poslova zemalja regije i predstavnici SAD-a na sarajevskom su skupu u srijedu usvojili i zajedničku izjavu u kojoj je, među ostalim, potvrđena spremnost za dalje sudjelovanje u međunarodnoj operaciji u Afganistanu (ISAF).

Hrvatska će u toj misiji nastaviti sudjelovati u dosadašnjem obujmu no broj vojnika u ISAF-u iduće godine planira povećati Makedonija i to za 80 te vjerojatno BiH i to do stotinu vojnika.

Makedonski ministar obrane Antonio Milošoski istaknuo je kako će njegova zemlja u Afganistanu imati ukupno 250 vojnika što je četiri posto sastava makedonske vojske.

Ministri zemalja regije u svojoj su izjavi istaknuli kako će razmotriti moguće organiziranje obuke za afganistansku vojsku i policiju.

Dokument "Američko-jadranska povelja" pročitajte ovdje

Post je objavljen 16.12.2009. u 08:44 sati.