Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Afganistan: za sjeverno područje traži se do 3.000 vojnika

NATO želi na sjever Afganistana poslati dvije taktičke skupine pod njemačkim zapovjedništvom koje će imati do 3.000 vojnika, priopćio je u ponedjeljak načelnik NATO-ova glavnog stožera, njemački general Karl-Heinz Lather.

"S vojnog gledišta, glavno vojno zapovjedništvo saveza u Europi (Shape) misli da na to područje treba poslati dvije taktičke skupine, od kojih će svaka imati od 250 do 1.500 vojnika", rekao je general Lather, načelnik glavnog stožera u Shapeu, ne navodeći hoće li Njemačka sama osigurati to pojačanje.

No treći čovjek Shapea podsjetio je da su Berlin i Pariz kazali kako će zahtjeve NATO-a da pošalju pojačanje ispuniti samo prema rezultatima konferencije u Londonu o Afganistanu planirane za 28. siječnja. Dakle, očekuje njihovu "političku odluku" u toj prigodi.

Kako je rekao jedan drugi NATO-ov časnik, velik raspon od 500 do 3.000 vojnika, koji je spomenuo general Lather, može se protumačiti samo činjenicom što upravo Njemačka i Francuska još nisu donijele odluku o broju vojnika koji će poslati.

"Tri tisuće vojnika, toliko trenutačno ima francusko-njemačka brigada", napomenuo je taj časnik koji nije htio otkriti identitet. Francusko-njemačka brigada utemeljena 1989., velika je dvonacionalna združena postrojba koja je dio Eurocorpsa ili Europskog korpusa.

Francuska bojna, istaknuo je, mogla bi se rasporediti u blizini ostalih francuskih snaga raspoređenih istočno od Kabula.

Post je objavljen 14.12.2009. u 20:56 sati.