Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/antifona

Marketing



SVETI IVAN OD KRIŽA – KREPOSTI






"Cilj ovoga života je dvostruki: prvi (cilj) je onaj kojega možemo postići vlastitim nastojanjem i vlastitim vježbama u krepostima uz pomoć Božje milosti, tj. prikazivati Bogu (osjećaje) srca koje je čisto od svake okaljanosti aktualnoga grijeha.

Ovaj cilj postižemo kad smo savršeni i na Keritu, tj. skriveni u toj ljubavi o kojoj Mudrac govori: 'Ljubav pokriva sve pogreške' (Izr 10,12). Bog je želio da Ilija toliko napreduje kad je rekao: 'Sakrij se na potoku Keritu' (1 Kr 17, 3-4).

Drugi pak cilj ovoga života pokazuje nam se kao čisti Božji dar. Ovaj (drugi) cilj sastoji se u tome da ne samo poslije smrti nego već u ovome smrtnom životu nekako okusimo u srcu i u duhu snagu Božje prisutnosti i slatkoću nebeskog života.

To znači piti na potoku ljubavi Božje koju Bog obećava u riječima: 'Pit ćeš iz potoka'. U ovom dvostrukom vidu se redovnik treba predati pustinjačkom i proročkom životu."


¤ Duša se raduje uzvišenim i Božanskim stvarima po posjedovanju tamne i gole vjere, vrhunskim ugodama ljubavi po kreposti ljubavi, po kojoj volja ne nalazi radosti u drugim stvarima osim u Bogu, te zadovoljstvo u sjećanju po kreposti nade. To je čudesna korist, koja ima bitnu i izravnu vrijednost po savršenom sjedinjenju duše s Bogom.

¤ Kreposti koje su stječu u mladosti, imaju visoku cijenu i drage su Bogu, budući da u to vrijeme postoje veće zapreke od strane požuda da se steknu, i više sklonosti od strane naravi da se izgube; a također i stoga što se, ako ih čovjek počne prikupljati od prvih godina, stječu u savršenijem stupnju.

¤ Kreposti stečene naporom redovito su vrjednije, plemenitije i stalnije nego bi bile da su stečene samo užitkom i slatkoćom duha, jer krepost pušta dublje korijenje u suhoći i u mukama.

¤ Krepost i nadnaravni darovi kako su ljubavlju povezani da bi se, kad bi se ljubav prekinula pomanjkanjem vjernosti prema Bogu, sve kreposti u duši umanjile te bi ih nestalo, upravo kao što bi palo cvijeće kad se prekine nit na vijencu.

¤ Bog ne želi da se duša, zbog nečega uznemiruje ili da trpi nevolje: ako pak u protivštinama svijeta pati, to se događa zbog slabosti njezine kreposti, jer duša se savršenog čovjeka raduje onome što dušu nesavršenog rastužuje.

¤ Sjeti se da tvoj anđeo čuvar ne stavlja uvijek želju u pokret, iako uvijek rasvjetljuje razum. Prema tome, za vježbanje u kreposti nemoj očekivati ugodu, jer su ti dovoljni razbor i razum.

¤ Sve su kreposti među sobom uređene, a vrše se po ljubavi prema Bogu i duši.

¤ Ima li neka duša veću strpljivost u trpljenju i veće podnošenje lišenosti užitka, znak je da je veoma uznapredovala u kreposti.

¤ Savršenstvo se ne sastoji u krepostima koje duša u sebi razabire, nego u onima što ih naš Gospodin vidi u duši, koja je zapečaćeni kovčeg, pa tako ona nema što sebi pripisivati, nego ima ležati prostrta na zemlji.

¤ Sklopi savez sa svojim razumom da ćeš uvijek izvršiti ono što ti u tvom hodu prema Bogu on nalaže: to će ti pred Njim vrijediti više od svih djela što ih učiniš bez takva promišljanja i svih duhovnih naslada za kojima žudiš.







Post je objavljen 14.12.2009. u 20:49 sati.